- 05 mei 2020
- Door Françoise Soetens
- | Bron: Metallerie
CONTINUE GROEI DOOR
DIENSTENAANBOD UIT TE BREIDEN
VRUCHTBAAR PARTNERSCHAP MET ISCAR
Op 1 januari 2010 werd het Atelier Théo Boveroux SA (ATB) in het Luikse Juprelle overgenomen door Alain Boveroux; Théo zijn zoon. Na een aanzienlijk investeringsplan van 1.700.000 euro, gespreid over de periode van 2010 tot 2018, staat de onderneming vandaag aan de top van de technologie om optimaal aan de vaak speciale eisen van haar klanten te kunnen voldoen. De firma Iscar werkt al meer dan 22 jaar nauw samen met ATB, door klein gereedschap en snijwerktuigen te leveren. Een partnerschap dat zijn vruchten afwerpt.
Precisiebewerking
Het Atelier Théo Boveroux (ATB) werd in 1989 opgericht door Théo Boveroux, een voormalige arbeider bij FN Herstal. Van meet af aan specialiseerde het atelier zich in het uitrusten en bewerken van kleine precisieonderdelen voor onder meer Defensie en de luchtvaart. Na verloop van tijd ging het bedrijf zich meer richten op complexere markten en grotere onderdelen. In 1992 trad Alain, de zoon van Théo, toe tot het bedrijf, dat sindsdien een mooie groei kent.
Bestuderen van gereedschap
In 1998 werd de maatschappij ERDAB (Etude, Réalisation, Développement Alain Boveroux) opgericht, die op vraag van de klanten studies uitvoert rond werktuigen voor bewerkingen, metrologie, de uitvoerbaarheid van onderdelen enz., om die werkzaamheden vervolgens te kunnen uitvoeren en zo slechts één gesprekspartner voor de klant en dus ook maar één resultaatsverplichting te hebben. Alles gebeurt in 3D en 2D, meer bepaald met Catia V5 en/of Autocad.
Op die manier vult ERDAB het bedrijf ATB perfect aan. ERDAB kan rekenen op een bekwaam, dynamisch en deskundig team, en gaat steeds complexere uitdagingen aan. Dat alles maakt het vooral mogelijk om extra service te bieden.
constante groei
In 1989 werkte Théo Boveroux nog alleen op 40 m2 met 5 machines, vlak naast de gezinswoning. In 1992 bedroeg de oppervlakte al 200 m2, met 9 machines en 3 personen. Daarna verliepen de zaken als volgt: in 2000 was er de verhuis naar Juprelle, 1.000 m2, 9 machines en 7 personen. In 2004 ging het om 1.300 m2, 15 machines en 7 personen. In 2010 zat men aan 1.300 m2, 20 machines en 12 personen, en zo gaat dat maar door. Voortaan draait ook de derde generatie volop mee in het bedrijf, dankzij de komst van Manon, die haar moeder Krystel (de echtgenote van Alain) helpt met onder meer het inpakken van de onderdelen en het hele administratieve gedeelte van de onderneming.
aanbod uitbreiden
In 2010 maakte de onderneming een volgende, grote ommezwaai. Krystel en Alain besloten opnieuw om het aanbod van het bedrijf uit te breiden naar andere diensten. Alleen zou dat deze keer meer tijd in beslag nemen, want het plan werd over 10 jaar gespreid.
Na een aanzienlijk investeringsplan van 1.700.000 euro, gespreid over de periode van 2010 tot 2018, staat de onderneming vandaag aan de top van de technologie om optimaal aan de vaak speciale eisen van haar klanten te kunnen voldoen.
Dankzij deze staven kan een nauwkeurigheid van enkele microns worden bereikt
40 machines en 20 personen
De onderneming beslaat sindsdien 2.500 m2, beschikt over 40 machines en stelt nu 20 personen te werk. Voortaan staat het bedrijf bekend voor de fabricage van allerhande onderdelen en werktuigen. Die zijn zowel eenvoudig als ingewikkeld, wegen van enkele grammen tot meer dan 2 ton en zijn van een vingerhoedje tot 2 meter groot. Met zijn ervaren en deskundig team staat ATB altijd klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
“Wij kunnen complete werktuigen vervaardigen, kleine en middelgrote series, mechanisch gelaste gehelen, buitenmatige uitrustingen, prototypes … We kunnen daarbij volledige projecten aanpakken. Die starten ofwel al bij de studie, ofwel bij de eigenlijke verwezenlijking, en eindigen bij de oplevering ter plaatse bij de klant. Daarbij wordt alles voor 100% gemonteerd en getest in onze montagehal”, verduidelijkt de zaakvoerder.
Het machinepark
Het machinepark bestaat uit conventionele en CNC draaibanken en freesmachines, een twintigtal bewerkingscentra, centra voor vlak en cilindrisch bijslijpen, elektro-erosie, laswerk, hardsolderen, 3D controle-instrumenten enz. De bewerkte materialen gaan van plastic tot titanium en omvatten ook aluminium, brons, messing, koper, staal, inox enz. Het bedrijf heeft nog een ander bijzonder kenmerk: de volledige productie wordt gecontroleerd in een laboratorium, dat voorzien is van airconditioning via ‘klassieke’ middelen en/of 3D-metingen … “Alles wat wij vervaardigen, kunnen wij onder een gecontroleerde atmosfeer controleren”, zegt Boveroux.
Van bewerking tot montage
“Sinds 1 januari 2010 bieden wij onze klanten ook de mogelijkheid om hun elektromechanische onderdelen of gehelen bij ons te laten monteren. Zij kunnen die dan ook in onze werkplaatsen komen controleren”, vervolgt hij. “Samen met onze klanten onderzoeken wij of de vervaardiging van een onderdeel wel haalbaar is. Gewoonlijk gaat het om dingen die onze collega’s niet willen maken. ATB werkt gemiddeld tussen 5.000 en 8.000 uren per maand en vervaardigt onderdelen binnen een tijdsspanne gaande van minder dan een minuut tot enkele tientallen uren. Dat kan allemaal dankzij het erg gevarieerde machinepark. Ons bedrijf hanteert vandaag het principe om een kant-en-klaarproduct te kunnen leveren en om die reden vestigen wij ook de aandacht op de montage.”
Fabricage van koolstofmeetstaven
Een van de huisspecialiteiten is ook de nieuwe generatie van koolstofmeetstaven die zijn ontworpen op basis van een koolstofprofiel waarvan de uitzettings- en vochtopnamecoëfficiënt zeer klein is (0,06 micron per graad, per meter). Deze meetstaven kunnen standaard en/of op maat worden gemaakt met een lengte van 0 tot 3.000 mm en een hoogte van 0 tot 500 mm. Dankzij deze staven kan een nauwkeurigheid van enkele microns worden bereikt bij binnen- en buitenmetingen, van hoogtes enz., en is er een zeer precieze controle van grote doorsnedes. Het aanbod omvat verschillende modellen die in een doos voor de werkplaats of in een kit kunnen worden geleverd. Eind 2019 had ATB al zijn vierde kilometer aan koolstof bewerkt.
Vandaag is dit product voor het bedrijf uitgegroeid tot een topproduct dat deuren opent. Net als de rest van de productie wordt het uitgevoerd naar Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen ... Kortom: een mooi visitekaartje. We wijzen daarbij ook nog op de koolstofmeetbanken en de klauwplaten voor het vastklemmen van delicate onderdelen.
Diverse extra diensten
Vandaag kan de onderneming ook een dienst aanbieden voor het professioneel slijpen van boren (op CNC) en van allerlei snij- of schaarbladen (tot een lengte van ± 2.200 mm in één keer). Er is zelfs nog apparatuur bijgekomen, dankzij de aankoop van een lasermachine met twee bronnen voor het snijden en markeren van verschillende stoffen en materialen.
Partnerschap met Iscar
ATB werkt al meer dan 20 jaar samen met de firma Iscar voor alles wat te maken heeft met de levering van klein gereedschap en meer in het bijzonder van snijgereedschappen zoals bewerkingsplaatjes, de hardmetalen UOP-frezen in één stuk voor aluminium enz. Alles gebeurt in een sfeer van partnerschap met alle vertrouwen en in volledige transparantie. Iscar Benelux beschikt over een “dynamisch en professioneel team van handelsingenieurs” die in de sector hebben gewerkt en die hun klanten niet alleen productkennis kunnen bijbrengen, maar ook echte vakkennis over het bewerkingsatelier.
Iscar is niet alleen de wereldleider op het vlak van het ontwerpen van gereedschap en van platen, maar ook een van de grootste leveranciers van precisiegereedschap ter wereld. Bij Iscar staat technisch commercieel afgevaardigde Eric Etienne in voor de contacten met ATB. “Wij maken zo goed als deel uit van de familie. Ik heb het bedrijf zien groeien en wij hebben tot die groei bijgedragen,” vertelt hij.