- 22 april 2020
- Door Wouter Verheecke
- | Bron: Foodprocess
Voedingssector wil overleg rond exit-strategie

Fevia verwelkomt de nieuwe socio-economische maatregelen die het kernkabinet op 11 april 2020 aankondigde in de strijd tegen covid-19. Tegelijk pleit de voedingssector om nu in overleg gaan rond een stappenplan voor de toekomst.
De bijkomende socio-economische maatregelen gelden van 1 april tot en met 30 juni 2020. Verschillende maatregelen zijn voorbehouden voor de ‘kritische sectoren’, waaronder ook de voedingsindustrie. Het feit dat de regering met ‘Help de oogst’ ook de land- en tuinbouw te hulp snelt, is ook voor de continuïteit van voedingsproductie van belang.
De maatregelen zijn broodnodig voor de Belgische voedingsbedrijven. Zij krijgen zware klappen doordat een deel van de afzet is wegvallen op exportmarkten, in de horeca en de foodservice. Bovendien krijgen ze ook te maken met toegenomen productiekosten, zoals de kost van arbeidsongeschiktheid en de aankoop van beschermingsmaterialen.
Fevia vraagt dat er snel duidelijkheid komt over het al dan niet verlengen van de noodmaatregelen en benadrukt daarbij de onderlinge verbondenheid in de keten.
“We pleiten voor een stappenplan om de gehele agro-voedingsketen optimaal doorheen de crisis te loodsen en bepaalde economische activiteiten geleidelijk terug op te starten. Dit uiteraard mits de nodige waarborgen voor de veiligheid en gezondheid. Het is belangrijk om nu reeds in overleg met de betrokken sectoren een exit-strategie uit te stippelen, zodat bedrijven zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden”, zegt Fevia CEO Bart Buysse. “Intussen herinneren we ook aan het belang om facturen tijdig te betalen en contractuele afspraken na te komen, zodat bedrijven elkaar niet in de problemen brengen.”
Tenslotte benadrukt Fevia dat zo’n exit-strategie ook oog moet hebben voor het aanzwengelen van de export en voor wat er Europees en internationaal beweegt. Ons land is immers ook afhankelijk van wat er elders gebeurt.