- 06 mei 2024
- Door ing. Wouter Verheecke
- | Bron: Tech School Solutions
Bedrijven ontwikkelen didactisch pakket voor scholen
De samenwerkingen tussen de bedrijfswereld en het technisch onderwijs bestaan in vele vormen en gedaanten. Zo bundelden Woodwize, Van Hoecke en PTS Boom de krachten om een didactisch pakket voor scholen samen te stellen. Zowel leerlingen als leerkrachten komen hierdoor in aanraking met de nieuwste materialen binnen de houtsector. De partners lichtten hun project toe op het PMG Symposium over de rol van de onderneming in het technisch onderwijs.
Het onderwijs laten aansluiten op het werkveld
"Al sinds het ontstaan van onze sectorale organisatie, in 1989, onderzoeken wij hoe het onderwijs het best kan aansluiten op de noden van de arbeidsmarkt. Nu, 35 jaar later, doen we dit nog altijd", zegt Jeroen Doom, directeur van Woodwize.
"Samen met onze partners willen we de kwaliteit van het houtonderwijs opkrikken" - Jeroen Doom, Woodwize
"Daarbij proberen wij de leerlingen én leerkrachten vooral inhoudelijk te ondersteunen. Daartoe hebben we een nieuw project opgestart: Circle of Schools. Met onze stuurgroep van pedagogisch begeleiders en RTC's buigen we ons over de vraag wat het onderwijs nodig heeft om aan de eisen uit de bedrijfswereld te kunnen voldoen. Voor de praktische uitwerking van de adviezen hebben we dan weer een lerend netwerk opgericht met leerkrachten en technisch adviseurs."
Project meubelbeslag
Kurt Buelens is een van de leden van dit lerend netwerk. Hij is een voormalig interieurbouwer die nu werkt als technisch adviseur bij PTS Boom en is dus een zogeheten zij-instromer.
"Door de stagiairs en pasafgestudeerden die bij ons terechtkwamen, merkte ik destijds al dat er werk aan de winkel is in het onderwijs. Daar kunnen ze het tempo van de hoogtechnologische veranderingen immers niet bijbenen, door gebrek aan financiële middelen. Hoog tijd dus om de handen in elkaar te slaan voor zowel de infrastructuur als het cursusmateriaal, en dit over de verschillende onderwijsnetten heen", oppert hij.
Nikolas Van Beeck maakte dan weer de omgekeerde beweging. Hij ruilde zijn job als leerkracht houtbewerking en interieur immers voor die van trainer bij Van Hoecke uit Sint-Niklaas, dat meubelbeslag produceert en verdeelt.
"Als leerkracht miste ik destijds de ondersteuning om met de nieuwste materialen te kunnen werken. Die ervaring nam ik mee bij de uitbouw van ons project binnen Circle of Schools. Dat startte ik niet zozeer om personeel te vinden, maar vanwege de feedback die we kregen van onze klanten. Zij gaven immers aan dat hun nieuwe medewerkers schijnbaar nog nooit onze nieuwe scharnier-, klapdeur- of ladesystemen hadden gezien", verklaart hij.
Train the trainer
Concreet werden er 100 didactische pakketten samengesteld voor technische scholen, met het oog op de training van zowel leerlingen als leerkrachten.
"Wij voorzagen immers niet alleen de relevante producten, maar ook opdrachten op verschillende niveaus om daarmee aan de slag te gaan. Zo is dit effectief een meerwaarde voor beide doelgroepen. Een ander bedrijf leverde dan weer andere materialen, zodat de leerlingen volwaardige projecten kunnen uitwerken. Dit werkt heel motiverend voor hen", weet Van Beeck.
Naar de toekomst toe wil Woodwize dit initiatief verder uitbouwen door lopende acties te blijven updaten, maar ook nieuwe acties te bedenken en uit te rollen. De prioriteiten zullen daarbij verder worden bepaald in een nauwe samenwerking met het onderwijs en de houtbewerkingsindustrie.