- 22 februari 2024
- Door ing. Wouter Verheecke
- | Bron: Tech School Solutions
BOUWLEERLINGEN AAN DE SLAG OP restauratiewerven
Op het PMG-symposium over de rol van de onderneming in het technisch onderwijs namen sprekers uit verschillende sectoren het woord om diverse succesvolle samenwerkingsvormen voor te stellen. Zo ook VTI Brugge en Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster, die uitlegden hoe leerlingen van de bouwafdeling enkele dagen aan de slag gingen naast de medewerkers van het bouwbedrijf. 'Werfplekleren' dus ...
Leren op de werkvloer
"Binnen de Monument Group is er onder meer een afdeling gespecialiseerd in restauraties, wat dikwijls uitdagingen met zich meebrengt. Zeker in deze branche is er overigens een nijpend tekort aan vakmensen", stelt Hélène Vandeputte, HR business partner bij Monument Vandekerckhove.
"Kans om te tonen met welke materialen en technieken wij vandaag te werk gaan" - Hélène Vandeputte, Monument Vandekerckhove
"Wij profileren ons als een 'leerbedrijf', omdat je onze werkzaamheden niet kan leren achter de schoolbanken. Daarom zetten wij sterk in op interne opleidingen voor bestaande medewerkers, een hele carrière lang. Nieuwe talenten vormen we dan weer via stages of werfbezoeken, in samenwerking met scholen en opleidingscentra. Op die manier maken wij alvast kennis met elkaar, wat later kan leiden tot een eventuele tewerkstelling."
Win-winsituatie

Zo schakelde het bouwbedrijf de leerlingen van het zevende jaar Restauratie Bouw in voor de restauratie van de vloer van het Brugse Belfort, om op die manier de deadline te kunnen halen. Na wat schuifwerk in de planning ging de school graag in op hun verzoek. Een persbericht werd gretig opgepikt en zo werden beide partijen - en de bouwsector - positief in de kijker gezet.
"Leren op de werkvloer zien wij als een absolute meerwaarde voor onze leerlingen", zegt Julie Houwen, campusdirecteur van VTI Brugge. "Zo kunnen zij niet alleen proeven van hun toekomstige job en krijgen ze hier een juist beeld van, maar in dit geval werken ze ook mee aan iets dat blijvend is en dat ze achteraf niet hoeven af te breken. Daar kunnen ze dus een blijvend gevoel van trots en waardering aan over houden wanneer zij nu langs het Belfort passeren."
Wordt vervolgd
Ondertussen staat er nog een tweede samenwerkingsproject op de agenda dat geschikt is voor de leerlingen, waarvoor een werfleider zich ter beschikking kan stellen en dat in de buurt van de school ligt. Dit schooljaar gaan de jongeren namelijk aan de slag op Fort Napoleon in Oostende. "Leuke extra hierbij: de begeleider op deze werkplek is een oud-leerling van VTI Brugge. Zo geldt hij als een levend bewijs van de toekomstmogelijkheden voor de studenten", klinkt het.