- 26 april 2024
- Door ing. Wouter Verheecke
- | Bron: Foodprocess
Studenten ontwikkelen voeding op maat van mens en milieu
Full'iz en Rein winnende producten van jaarlijkse innovatiewedstrijd
Tijdens het Food Forward Event in Technopolis werden de Food At Work Ecotrophelia Awards weer overhandigd. Hiermee dagen Fevia, Flanders' FOOD, Alimento en Wagralim elk jaar studenten uit voedingsopleidingen uit om 'de voeding van morgen' te ontwikkelen. Daarbij spelen zij in op trends als circulariteit, plantaardige voeding, extra voedzaam en on-the-go. In de voordrachten die de uitreiking voorafgingen, kregen we nog meer inspiratie rond trends en uitdagingen voor de voedingssector.
Inspirerende voordrachten
Voorafgaand aan de awarduitreiking waren er een aantal inspirerende voordrachten rond de voeding van de toekomst. Dit in de stijl van de bekende TED Talks, waarbij de sprekers zich richtten tot zowel de aanwezige professionals als de vele studenten in het publiek.
Zo legde Bram Elewaut van Foodbag uit hoe zij met hun maaltijdboxen betere voeding tot bij alle Belgen willen brengen en welke uitdagingen dit zoal met zich meebrengt. Ook Aurélien Luz van Shape & Go bracht zijn ondernemersverhaal voor zijn innovatief concept van gezonde voeding.
Sara Vander Beken van Sweco Belgium had het dan weer over de nieuwe CSRD-richtlijn en hoe je die verplichte CO2-boekhouding ook als een kans kan zien, met bruikbare tips en voorbeelden. David Constantini van DCO Consulting had het eveneens over duurzaamheid, en dan specifiek over de waterimpact van voedingsbedrijven.
Vervolgens nodigde Arnaud Bonnel van Food n'Joy - en voorzitter van Fevia Wallonie - een aantal jonge medewerkers uit op het podium. Deze twintigers vertelden over hun functies, waarom ze voor een job in de voedingsindustrie kozen en waarom ze dit anderen zouden aanraden. Marthe Derriks won twee jaar geleden nog een Food At Work Ecotrophelia Award en is nu aan de slag als Continuous Improvement Coordinator bij Mondelez. Zij zei wat ze in haar prille carrière zoal heeft geleerd en beleefd, waarbij zowel de kansen als de hindernissen aan bod kwamen.
Tot slot maakten Marie Demarcke van Flanders’ FOOD en Cécile Fontaine van Wagralim nog duidelijk hoe nevenstromen een meerwaarde kunnen zijn voor veel voedingsbedrijven. Waarom zou je inzetten op de valorisatie hiervan, en hoe kun je dit concreet aanpakken?
Innovatie door de volgende generatie
Hiermee werden de jongeren dus al wat geprikkeld om te kiezen voor een job in de voedingsindustrie en ook de innovatiewedstrijd heeft ditzelfde doel. Met dagelijks 5.500 openstaande vacatures in deze industrie, is de nood aan talent dan ook groter dan ooit.
"De Belgische voedingsindustrie is met meer dan 102.000 jobs de grootste industriële werkgever van ons land. Helaas blijven onze bedrijven zoeken naar gemotiveerde food heroes. Met de Food At Work Ecotrophelia Awards willen we jonge talenten aanmoedigen om te kiezen voor een boeiende job in de voedingsindustrie, waar zij vormgeven aan de voeding van morgen", verklaart Bart Buysse, CEO van Fevia.
Circulair, voedzaam en toegankelijk
Tien studententeams uit Vlaanderen en Wallonië namen de proef op de som en ontwikkelden hun eigen innovatieve en duurzame product. Wat blijkt? De jongeren van vandaag zijn begaan met mens en milieu. Hun creaties spelen immers in op alle huidige noden en tendensen, van circulair en plantaardig naar extra voedzaam en on-the-go.
Zo gaan ze met ingrediënten uit nevenstromen voedselverlies tegen. Verschillende studententeams zochten naar plantaardige oplossingen met meer vezels of eiwitten, of met minder suikers. Anderen gingen nog een stapje verder met gefermenteerde producten of met probiotica.
Opvallend is dat de jongeren hun producten ontwikkelen met zorg voor het milieu en met de focus op een gezonde levensstijl
De studenten mikten ook opvallend vaak op evenwichtige tussendoortjes die men op een gemakkelijke, snelle manier kan eten. Daarbij houden ze ook rekening met de specifieke noden van hun doelpubliek: van vegan, lactose- of glutenvrij tot geschikt voor nierpatiënten.
Winnende teams
Tussen de voordrachten door konden de studententeams hun creaties presenteren en die natuurlijk ook laten proeven. Daarbij kon het publiek nog stemmen voor de winnaar van de publieksprijs. Die award ging naar de studenten van Thomas More hogeschool, die met Rein een groentenspread ontwikkelden op maat van nierpatiënten: zoutarm en laag in kalium.
Diezelfde pompoen- en wortelspread viel overigens eerder ook al in de smaak bij de vakjury, die het team beloonde met de tweede prijs. De eerste prijs was dan weer voor een duo van de Université de Liège - Gembloux Agro-BioTech. Zij ontwikkelden Full'iz: een voedzaam ontbijt-to-go. Het hoogwaardig nutritioneel vruchtendrankje is goed voor zo'n 25% van je dagelijkse dosis fruit.
Beide winnende teams kregen - naast de award - ook een opleidingscheque van Alimento. Bovendien mag het duo achter Full'iz ons land vertegenwoordigen op de Europese Ecotrophelia-finale, die in oktober plaatsvindt tijdens de SIAL-beurs in Parijs.