- 16 januari 2024
- | Bron: Foodprocess
Innovatieve Belgium Fries Pilot gaat van start
Op 18 januari wordt de nieuwe frituurlijn bij VEG-i-TEC in Kortrijk geopend. Het hoofddoel is het versterken en lokaal verankeren van de leidende positie van België op het gebied van aardappelverwerking. Daarnaast biedt deze inspanning ook diverse mogelijkheden om met andere gewassen dan aardappelen te werken.
Blijven innoveren en investeren
Het duurzaam produceren van gefrituurde aardappelen, groenten, vlees of vis vereist aanzienlijke kennis, ontwikkeling en samenwerking met bedrijven en onderzoekers. Flanders' FOOD, de speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie in Vlaanderen, heeft het voortouw genomen door samen met UGent een pilotfrituurlijn te ontwikkelen.
De totale investering bedraagt 693.100 euro. EFRO Vlaanderen draagt 277.240 euro bij, minister Brouns ondersteunt de pilootlijn met 138.620 euro, en de Provincie West-Vlaanderen levert een bijdrage van 35.000 euro. De rest van de financiering komt van Flanders' FOOD, UGent, Belgapom, Vandemoortele en Het Huis van de Voeding.
Deze aanzienlijke investeringen dienen de leidende positie van België op het gebied van aardappelverwerking te versterken en lokaal te verankeren. Daarnaast biedt deze inspanning ook diverse mogelijkheden om met andere gewassen dan aardappelen te werken.
West-Vlaanderen, bekend als de bakermat van groenteverwerkers, verwelkomt ook deze sector om nieuwe productreeksen te ontwikkelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van frituur- en bakprocessen. De regionale focus op innovatie en diversificatie belooft een positieve impuls voor de gehele voedselverwerkingsindustrie.
State-of-the-art pilootlijn
Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, Jo Brouns: "Onze frietjes zijn overal in de wereld bekend. Onze aardappelverwerking is sterk gegroeid, we verwerken in België nu al meer dan 6 miljoen ton per jaar. Dit toont het belang aan voor onze economie. Met dit project in de regio van de aardappelverwerkers kunnen we verder onderzoek doen om de Belgische friet via innovatie nog lekkerder, gezonder en duurzamer te maken. Dat is goed voor onze economie, maar ook voor de landbouwers die verzekerd zijn van de afzet van hun aardappelen."
De Belgian Fries Pilot is een flexibele pilootlijn die is ontworpen voor zowel het drogen als het frituren van aardappelen, groenten, vlees en vis. Deze nieuwe toevoeging aan de bestaande pilootlijnen - waaronder die voor blancheren en invriezen, en de snij-, was- en verpakkingslijn - versterkt de veelzijdigheid van de faciliteit.
In de piloothal bevindt zich geavanceerde apparatuur voor waterbehandeling, en er wordt geïnvesteerd in technologieën die het energiemanagement van verschillende processen meten. Deze state-of-the-art voorzieningen benadrukken het streven naar innovatie en efficiëntie in de productieprocessen van de Belgian Fries Pilot.
Inge Arents van Flanders' FOOD: "Flanders' FOOD zorgt ervoor dat voor alle mogelijke processen in de voedingsindustrie pilootinstallaties beschikbaar komen zodat bedrijven gemakkelijker kunnen innoveren en stappen zetten richting nieuwe processen. De beschikbaarheid van deze frituur- en bakinstallaties zal onze aardappel- en groenteverwerkers uitdagen om ook hun grenzen te verleggen. Voor bedrijven die toeleveren aan de sector biedt de infrastructuur mogelijkheden om hun innovaties op vlak van vetten en oliën te demonstreren aan vele verschillende kleine en grotere voedingsbedrijven."