Hoe kunnen de voedings- en gezondheidssector beter samenwerken voor een gezondere consument?

Event NuHCaS toonde hoe samenwerking loont

Flanders' FOOD NuHCaSDe uitdaging van volksgezondheid bracht tal van belanghebbenden, onderzoekers en beleidsmakers over de sectoren heen samen op 23 november in Brugge, om zo het maatschappelijke probleem van voedingsgerelateerde aandoeningen aan te pakken (o.a. obesitas, diabetes type 2 en ondervoeding). Hier liggen mogelijkheden voor gezamenlijke initiatieven, het uitwisselen van succesvolle praktijken en het verkennen van samenwerkingen buiten onze landsgrenzen.

Een verbindende opener

Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, opende met veel toewijding het event: "Mensen stimuleren tot gezonde en duurzame voeding en voldoende beweging, is ontzettend belangrijk. Het Departement Zorg zal daarom verder investeren in preventie. Samenwerken over sectoren en grenzen heen, is daarbij cruciaal. NuHCaS toont vandaag hoe samenwerking kan groeien van onderuit en hoe we bruggen kunnen bouwen over domeinen heen."

Op zoek naar actuele noden en opportuniteiten

De eerste stap in het werken aan impactvolle oplossingen, is het identificeren van de actuele noden en opportuniteiten. De voorbije vier jaar initieerde NuHCaS op basis van stakeholderoverleggen reeds verschillende projecten. "Dit jaar werd verder ingezoomd op specifieke voedselgerelateerde thema's aan de hand van co-creatie sessies, waaronder voeding voor oncologische patiënten, mensen met kauw- en slikproblemen, voeding als gezondheidspreventie, en de samenwerking tussen chefs en zorgactoren. Met dank aan de mede-organisatie van expertisecentra en input van de diverse stakeholders, leverden de brainstorms genuanceerde situatieschetsen op en een basis voor verdere acties", aldus Karen Verstraete van ILVO.

Lees hier de resultaten. Alle rapporten zijn bovendien opvraagbaar.

Hoe zet het Vlaamse beleid hierop in?

Karine Moykens lichtte het preventieve gezondheidsbeleid van het Departement Zorg toe. "Positieve resultaten werden reeds behaald in de doelstelling 'De Vlaming gezonder in 2025', maar we zijn er nog niet. De voedingsdriehoek werd uitgebreid met milieuverantwoorde voeding, en mits vertaalslag is ze toepasbaar voor een brede waaier aan doelgroepen waaronder chronisch zieken. Daarnaast zetten HALT2Diabetes en de Green Deal initiatieven 'Duurzame Zorg' en 'Eiwitshift op het bord' verder in op preventie."

Vergelijking tussen Vlaanderen en Nederland 

"Vlaanderen en Nederland kunnen veel van elkaar leren", aldus Marcel Van Raaij van het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Begin 2023 ondertekenden Vlaams minister Brouns en Nederlandse minister Adema hiertoe een Memorandum Of Understanding.

Vervolgens werd gewerkt aan een beschrijving van het zorglandschap in beide regio's. Sommige zaken bleken zeer gelijkend, zoals overgewicht bij de helft van de bevolking, ondervoeding bij 1 op de 5 ouderen, en het lanceren van beleidsinitiatieven rond preventie.

Men zag ook opvallende verschillen. Zo is het aantal ziekenhuisbedden per inwoners in Vlaanderen hoger, zijn er meer verpleeghuizen (woonzorgcentra) in Nederland, zijn de cateringcontracten in Nederland beduidend langer en is er een opvallend intensere betrokkenheid van cateraars bij het ontwerpen van zorgkeukens in Nederland.

Vraag hier het volledige rapport op bij Flanders' FOOD.

Kernboodschappen uit het debat

Wist u dat op vandaag reeds 17 voedingsdeskundigen aan de slag zijn als procesbegeleider ondervoeding, en op die manier koks, zorgverleners en andere medewerkers coachen in woonzorgcentra ter verbetering van het maaltijdgebeuren om ondervoeding aan te pakken? Het Departement Zorg werkt ervoor met partner Instituut Gezond Leven. Elke setting en doelgroep vereisen een specifieke aanpak. Steeds wordt gewerkt met een mix van strategieën om vaardigheden bij te brengen, een stimulerende omgeving te creëren alsook de betrokkenheid van de juiste actoren.

Met het oog op preventie startte Fevia samen met Comeos het Nutri-Pact op om voedingsrichtlijnen meer in de praktijk te brengen. Ze investeren tevens in kennisopbouw omtrent nudging. Goede voorbeelden, zoals de cateringaanpak in AZ Groeninge, zijn heel leerzaam. Daar wordt gekookt in een centrale keuken, in ontkoppelde lijn. Ze vinden meerwaarde in eigen bereidingen, maar benutten ook de efficiëntie van voorbereide producten. Ze passen verbetertrajecten toe op alle producten, zelfs met coaching door Gault&Milau, en contact tot aan het bed wordt gelegd via de zorgondersteuners.

Inspirerend is ook het Nederlandse initiatief 'Goede Zorg Proef Je', opgezet door de Nederlandse Alliantie Voeding in de zorg. In dit programma nemen reeds 80 ziekenhuizen en zorgorganisaties deel, die met behulp van tools en een lerend netwerk de transitie maken naar een gezond en duurzaam voedingsaanbod voor patiënt, medewerker en bezoeker.

In het kader van deze initiatieven werd een boeiend debat georganiseerd. Lees het hier na.

Resultaten van het Foodcare-project

Het FoodCare-project ontstond als één van de eerste kennisopbouwende projecten in de schoot van NuHCaS met als doel de maaltijdkwaliteit in de zorg te verbeteren. Om optimalisaties te verkennen, werden variaties in bereidingswijze van broccoli, kip en gepaneerde vis uitgetest en werd het effect ervan geëvalueerd op vitamines, kleur, vocht, textuur of krokantheid. Dit werd wetenschappelijk onderbouwd met een experimenteel ontwerp, waarvan de resultaten te vertalen zijn naar de praktijk.

Ook werd een economische benadering van de cateringafdeling in de zorg geïntegreerd. Daarnaast werd verkend hoe een aardappelpuree verrijkt kan worden met eiwitten om de nutritionele waarde te verhogen. Leer via Flanders' FOOD meer over hoe je een verbetertraject aanpakt, en over de optimale condities en resultaten die gevonden werden (contact: Greet.Cleemput@flandersfood.com; dit project wordt gesteund door VLAIO). 

Duurzame en gezonde voedselaankopen

"De Europese Commissie buigt zich momenteel over minimumcriteria om de aankoop van gezonde en duurzame voeding in maaltijdvoorzieningen te stimuleren", aldus Wim Debeuckelaere van DG SANTE. Dit zal impact hebben op de voedselaankopen van vele scholen, zorgcentra en bedrijven. Tegen eind 2024 zal het JRC (Joint Research Center) een overzicht van criteria presenteren, die vervolgens op vrijwillige of verplichte basis toegepast zullen worden in aanbestedingsprocedures voor voedsel.

Interactieve sessies

In deze sessies werden uitdagingen en mogelijke oplossingen verder uitgediept door experten op het terrein. Aarzel niet om via Flanders' FOOD contactgegevens en hand-outs op te vragen.

  • Gepersonaliseerde maaltijden op basis van selectieve smaaksturing – Bart Geurden (Center For Gastrology) en Lobke Van den Wijngaert (Center For Gastrology)
  • Wat zijn de belangrijkste kwaliteitsaspecten van een maaltijd in een zorgomgeving? – Ellen Fierens (Flanders' FOOD), Karen Verstraete (ILVO), Geertrui Vlaemynck (ILVO)
  • Voeding voor mensen met slikproblemen. Hoe breng je aanpassingen in consistentie in de praktijk? – Geertrui Vlaemynck (ILVO), Jana Szkudlarski (ILVO)
  • Wat bepaalt ons eetgedrag volgens het gedragswiel? – Jolien Plaete (Vlaams Instituut Gezond Leven)
  • De catering afdeling in de zorg, een economische benadering – Olivier Guiot (ILVO)
  • Europese initiatieven voor duurzame voedselaanbestedingen, vraag en antwoord – Wim Debeuckelaere (DG SANTE)
  • Hoe bereidingsprocessen in de keuken optimaliseren? – Lien Van den Broeck (VIVES), Trui Luyckx (Flanders' FOOD), Nathalie Bernaert (ILVO)
  • Etiketten: hoe houd je ze leesbaar? Do's en don'ts om gezonde voeding te promoten op het etiket en hoe interpreteer ik de info die op voedingslabels staat? – Kaat van Oostveldt (Normec Foodcare)

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.