- 12 december 2023
- | Bron: Foodprocess
VOORKOM KLONTERING IN SNOEPPRODUCTIE
HOE DE JUISTE VOCHTIGHEIDGRAAD jouw PRODUCTIE OPTIMALISEERT
De productie van voedingsmiddelen van hoge kwaliteit, zoals snoep, koekjes en chocolade, vereist een zorgvuldige controle van de ingrediënten. Hierin speelt vochtbeheersing een cruciale rol, aangezien te hoge luchtvochtigheid de kwaliteit en houdbaarheid van deze producten negatief beïnvloedt.
OPTIMALISEER JE SNOEPPRODUCTIE
- Klontering voorkomen. Snoepgoed, vooral producten met suiker, is hygroscopisch en trekt vocht aan. Ongecontroleerde vochtigheid kan leiden tot klontvorming of kristallisatie, wat de textuur en kwaliteit beïnvloedt.
- Garandeer kwaliteit. Consistente klimaatbeheersing helpt bij het behouden van de gewenste consistentie en smaak van het snoep, of het nu gaat om het zacht houden van gummies of het krokant houden van chocolade.
- Schimmel- en bacteriegroei voorkomen. Een gecontroleerd klimaat voorkomt condensatie en daarmee de groei van bacteriën en schimmels, wat essentieel is voor een goede gezondheid.
Dit zorgt voor een stabiele omgeving voor consistente productieprocessen en helpt productieverliezen en morsen te beperken.
DUURZAME VOCHTBEHEERSING: GEBRUIK RESTWARMTE IN JE VOORDEEL
Om zoetwarenfabrikanten te helpen de operationele kosten verder te verlagen en fossiele brandstoffen in de snoepfabriek te beperken of te elimineren, heeft Munters een oplossing ontworpen waardoor de sorptie-ontvochtigers kunnen werken met reactiveringswarmte van een lage temperatuur van 71-82°C in plaats van reactiveringswarmte van 120-150°C als primaire warmtebron voor het ontvochtigingssysteem.
Door gebruik te maken van lage temperatuur warmte voor reactivering, kan Munters de behoefte aan hoge temperatuur warmtebronnen verminderen en je een meer kosteneffectieve, fossielvrije oplossing bieden. De nieuwe warmtebronoptie kan worden geïmplementeerd in het ontwerp voor nieuwe projecten of worden toegevoegd aan bestaande installaties.
TOMS GROUP: INNOVATIEVE VOCHTBEHEERSING IN DE ZOETWARENINDUSTRIE
In de complexe wereld van zoetwarenproductie wordt Toms Group geconfronteerd met een complex probleem: het precies beheersen van het droogproces voor hun wijngom- en dropproducten. De cruciale stollingsfase van deze delicatessen, die meerdere dagen duurt, vereist een uiterst nauwkeurige controle van luchtuitwisseling, temperatuur en vochtigheid. Hier kwam Munters in beeld met hun expertise in het ontwerpen van op maat gemaakte droogkasten die voldoen aan deze specifieke eisen.
"Wij hechten veel waarde aan het nauwe contact dat wij met Munters hebben en aan hun jarenlange ervaring, knowhow en hoge serviceniveau. Daarom moeten we er zeker van zijn dat Munters, als onze leverancier, ons een complete installatie levert", zegt Carsten Carstensen, Technical Project Manager bij Toms Group.
Lees hier meer over Munters' ontvochtigingstechnologie en ontdek hoe je snoepgoed van topkwaliteit kan produceren.
