- 21 augustus 2023
- | Bron: Foodprocess
Reiniging en desinfectie van kratten voor pluimvee
HOE ONTVOCHTIGING DE GROEI VAN BACTERIËN VOORKOMt

Transportkratten voor pluimvee kunnen bijdragen aan de verspreiding van ziekteverwekkers, zoals Campylobacter en Enterobacteriaceae (waaronder Salmonella). De combinatie van een strikte reinigingsprocedure, het gebruik van een effectieve desinfectiemethode en een correcte vochtbeheersing zijn daarom belangrijk. Een wetenschappelijk onderzoek van Science Direct evalueerde de effectiviteit van vier verschillende desinfectiemethoden. Het gebruik van een chemisch ontsmettingsmiddel in combinatie met de ontvochtigingstechniek van Munters bleek de meest effectieve behandeling.
Campylobacter en enterobacteriaceae

Campylobacteriose is de meest gemelde zoönose binnen de EU. Pluimveevlees kan tijdens het slachten besmet raken met Campylobacter als de levende kippen het organisme in hun darmen dragen.
Salmonella behoort tot de familie van de Enterobacteriaceae en is eveneens een veel voorkomende bedreiging in de voedselketen. Net als Campylobacter kan Salmonella aanwezig blijven op transportkratten voor kippen; zelfs na reiniging en desinfectie.
Een combinatie van grondige reiniging, effectieve desinfectie en geschikte ontvochtigingstechnologie voor transportmiddelen is van essentieel belang om de verspreiding van deze bacteriën te voorkomen.
Reinigen van kratten
In een recent onderzoek, uitgevoerd bij een van de grootste pluimveeslachterijen in Zweden, werd de effectiviteit van vier desinfectiemethoden vergeleken. Opvallend was dat de methode die gebruikmaakte van een Munters-ontvochtiger om de kratten te drogen, in combinatie met een chemisch ontsmettingsmiddel, de meest effectieve behandeling bleek.
INZET VAN HETE LUCHT

Twee van de proeven (A en B) maakten gebruik van traditionele chemische ontsmettingsmiddelen, terwijl de andere twee (C en D) nieuwe technieken implementeerden, waaronder het drogen van kratten met hete lucht.
De proef die de grootste reductie van bacteriën behaalde, was die waar de kratten werden gedroogd met een Munters-ontvochtiger na het aanbrengen van natriumhypochloriet.
WETENSCHAPPELIJKE RESULTATEN
Tijdens elke proef werd de binnenkant van de kratten bemonsterd. Er werden tien voor- en tien nameetstalen genomen op twee opeenvolgende dagen, of dus in totaal 80 voor- en 80 nameetstalen.
Vóór het reinigen en desinfecteren van de kratten varieerde het totale aantal Enterobacteriaceae van 2,0 tot 6,2 log CFU/ml, met een gemiddelde van respectievelijk 4,5, 4,3, 4,8 en 4,1 log CFU/ml in proeven A, B, C en D. De grootste gemiddelde reductie in Enterobacteriaceae - 3,8 log - werd bereikt in proef D.

DRIE ESSENTIËLE STAPPEN
De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat de combinatie van drogen met hete lucht en chemische desinfectie de hoeveelheid micro-organismen in pluimveetransportkratten drastisch vermindert. Dit verlaagt het risico op introductie van zowel Campylobacter als Enterobacteriaceae.
Wat werkt voor het reinigen van kratten, kan worden toegepast in de hele voedingsmiddelenindustrie; vooral waar ruimtes en apparatuur regelmatig worden gereinigd en bacteriële contaminatie een uitdaging vormt.
Door deze drie stappen samen te voegen – reinigen, desinfecteren en vochtbeheersing – kunnen we een veiligere en gezondere omgeving binnen de voedingsindustrie garanderen
