Flanders’ FOOD innoveert in eiwittransitie

Nieuw programma rond alternatieve eiwitbronnen

Tofu, falafel en veggieburgers kennen we ondertussen allemaal, maar er zijn nog een heleboel alternatieve eiwitten die niet op ons bord belanden. Flanders’ FOOD lanceert daarom met steun van VLAIO een nieuw programma ‘New & Shifting Resources’, om de verschillende eiwitten een plaats te geven in een divers en evenwichtig voedingspatroon. Er wordt een onderzoeksagenda uitgetekend voor de komende jaren en een stakeholdersplatform opgezet waarbij alle betrokken partijen kunnen samenwerken. Zij vertegenwoordigen de verschillende belanghebbenden en geven aan waar onderzoek nodig is. Ten slotte worden gevestigde bedrijven en starters ook geactiveerd om in te zetten op de eiwittransitie.
“Samen met ILVO, via de Food Pilot, begeleiden we hen in het onderzoek naar en het uitwerken van alternatieve eiwitbronnen. Om wegwijs te geraken in de Europese Novel Food wetgeving en procedures kunnen bedrijven aankloppen bij het Novel Food Platform. De eiwittransitie blijft een en-en-verhaal, waar ook ruimte is voor vleesproducten. Zowel hybride vleesproducten als insecten en volledig plantaardige producten hebben een plaats in ons programma”, klinkt het.
Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters: “We zijn anders gaan leven en eten. We zijn terecht veeleisend over de duurzame productie van ons vlees en eten gezonder en gevarieerder. Dat is een uitdaging voor onze voedingsindustrie, maar het biedt ook enorm veel kansen. In de markt van de eiwitvervangers ligt immers nog een enorm potentieel voor nieuwe, innovatieve producten. We hebben in Vlaanderen de wereldtop van de voedingsindustrie in huis, en met onze speerpuntcluster Flanders’ Food ook de innovatieve kracht. Laten we die marktopportuniteit voor onze bedrijven in Vlaanderen dus verzilveren!”
Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD, ondersteunt deze roadmap. “Het onderzoek en de bijhorende innovaties zullen ervoor zorgen dat het aanbod nog diverser wordt voor de consumenten. En, laat dat nu net een van de belangrijkste troeven zijn van de Vlaamse voedingsindustrie. Food.be promoot de kwaliteit, diversiteit en het innovatief karakter van voeding. Het is dan ook uitermate belangrijk dat de nieuwe producten smaakvol én veilig zijn. Hiervoor is nog veel onderzoek nodig, want het is niet zo eenvoudig om een nutritioneel evenwaardig product als vlees te maken - zonder vlees. Voor de voedingsindustrie blijft het daarom een en-en verhaal, waar zowel gewerkt wordt aan lekkere en duurzame vleesproducten met aandacht voor dierenwelzijn, als aan de nieuwe plantaardige en gebrouwen eiwitten die Flanders’ FOOD op de onderzoeksagenda zet.”

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.