- 02 april 2019
- | 2 min. leestijd
- | Bron: Foodprocess
Nutri-Score nu ook in België
Fevia pleit voor geharmoniseerd en vrijwillig systeem

Begin april lanceerde minister van volksgezondheid De Block officieel het Nutri-Score systeem in ons land. Voedingsproducenten delen de doelstelling om consumenten transparant te informeren en ze te helpen om keuzes te maken die passen binnen een gezonde en evenwichtige levensstijl. Voor Fevia moet een aanvullend etiketteringssysteem vooral Europees geharmoniseerd worden en vrijwillig blijven, zoals de Europese regelgeving dat vandaag voorziet.Sinds eind 2016 moeten voedingsbedrijven vanuit Europa verplicht bepaalde informatie over de voedingswaarde van hun producten op het etiket zetten. Daarnaast kunnen ze aanvullend de ‘Referentie-Innames’ weergeven op de voorkant van de verpakking. Voor dat systeem stelde Europa duidelijke richtlijnen op. Vandaag komen er aanvullende systemen, zoals de Nutri-Score, waarover Europa geen duidelijke richtlijnen vooropstelde. Voor Fevia dringt een Europese harmonisatie zich op.“Europa zorgde er de afgelopen jaren voor dat de etiketten uniformer werden, zodat je als consument producten beter kunt vergelijken. Dat is een goede evolutie”, zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia. “Laten we wel niet vergeten dat onze bedrijven veel investeerden om zich aan die nieuwe regels aan te passen en dat ook consumenten tijd nodig hebben om eraan te wennen. Nu komt het erop aan om een wildgroei van aanvullende systemen te vermijden. We pleiten daarom voor één systeem van vrijwillige voedingswaarde-etikettering op Europees niveau.”De Europese regelgeving laat toe dat aanvullende systemen op de markt komen en voorziet dat elk bedrijf vrijwillig kan kiezen om die al dan niet toe te passen. Voor Fevia is dat vrijwillig karakter cruciaal. Belgische voedingsbedrijven worden in Europese landen geconfronteerd met verschillende systemen om bijkomende informatie over de voedingswaarde op de voorkant van de verpakkingen weer te geven. Terwijl ons land vandaag Nutri-Score promoot, is men er in Italië bijvoorbeeld veel minder enthousiast over.“We kunnen van bedrijven die meertalige verpakkingen in verschillende landen commercialiseren toch moeilijk eisen dat ze voor elk van die markten een verschillend systeem op het etiket plaatsen? Laat onze bedrijven dus zelf kiezen of het haalbaar is om extra informatie te geven. We moeten er ook over waken om het vrijwillig karakter op het terrein te respecteren, ook in de handelsrelaties tussen producenten en afnemers,” pleit Bart Buysse, CEO van Fevia.Een Europees geharmoniseerd systeem dus dat bedrijven vrijwillig kunnen toepassen. Maar hoe moet zoiets eruit zien? De Belgische voedingsindustrie pleit voor een systeem met één visuele weergave en één achterliggende set nutritionele criteria. Die criteria en de methodologie moeten transparant zijn en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten waarover een brede consensus bestaat binnen Europa. Ten slotte moet zo’n systeem uiteraard helder zijn voor consumenten en hen echt helpen om keuzes te maken die passen binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon.