- 08 augustus 2018
- | 2 min. leestijd
- | Bron: Foodprocess
Waalse voedingsbedrijven zoeken geschikte werknemers
Concurrentiepositie blijft onder druk staan

Het aandeel van de voedingssector in de tewerkstelling en de investeringen in de totale verwerkende industrie blijft de afgelopen jaren stijgen. Maar Fevia Wallonie, de federatie van de Waalse voedingsindustrie, wijst in haar economisch jaarverslag naar de mogelijke risico’s die de toekomst brengt. “Om de groei en de jobcreatie verder te zetten, moeten we voldoen aan de voorwaarden van een goede concurrentiepositie. Het is daarom cruciaal om meer jonge en geschikte werknemers aan te trekken. Bovendien brengt de opeenstapeling van bijdragen en heffingen de groei van de sector in gevaar”, benadrukt Guy Paternoster, voorzitter van Fevia Wallonie.
In 2017 kenden de investeringen in de Waalse voedingsindustrie een toename van 382 naar 458 miljoen euro (+20,2%). Meer investeringen betekenen ook meer jobs. In 2017 stelde de Waalse voedingsindustrie in totaal 22.038 mensen tewerk. Dat is een (geschatte) verhoging van 4,4% in vergelijking met 2016. Toch staat het groeipotentieel van de voedingsindustrie onder druk.
Allereerst baart de leeftijdspiramide van de werknemers in de Waalse voedingsindustrie zorgen. Terwijl het aandeel werknemers jonger dan vijftig jaar daalt, stijgt het aandeel 50-plussers. In 2005 was 17,1% van de werknemers in de Waalse voedingsindustrie ouder dan vijftig jaar. In 2017 steeg dit naar 29%. Bovendien kent de Waalse voedingsindustrie moeilijkheden bij de aanwerving van nieuwe werknemers. Vooral de technische profielen (zoals operatoren en lijnverantwoordelijken) zijn steeds moeilijker te vinden. Voor de toekomst van de Waalse voedingsindustrie is het dus cruciaal om gekwalificeerde jongeren aan te trekken.
Verder staat de concurrentiepositie onder druk. Ondanks de tax-shift blijft de loonhandicap in 2018 op 16,4% steken. De meerkosten op energie namen sinds 2009 toe met 337% en de kilometerheffing treft de voedingssector in het hart. Acties van de voedingssector en de Waalse regering zijn daarom cruciaal. “De federale regering heeft begrepen dat het invoeren van extra taksen geen goed idee is. De Belgische voedingsindustrie dankt de federale overheid om net als de Vlaamse regering over de competitiviteit te blijven waken. We vertrouwen erop dat de Waalse regering hier ook de juiste beslissing in neemt”, zegt Jean Eylenbosch, voorzitter van Fevia.
“De situatie waarin de sector zich nu bevindt, verplicht ons om actie te ondernemen zodat we in overleg met de autoriteiten, de landbouw, de distributie en andere belanghebbende partijen, onze concurrentiepositie kunnen waarborgen”, besluit Guy Paternoster, voorzitter van Fevia Wallonie.