- 20 september 2017
- | Bron: Foodprocess
Industrie stelt nieuwe voedingsdriehoek in vraag
Voldoende wetenschappelijke onderbouw?

Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld, met kleuren die het effect van de voedingsproducten op de gezondheid weerspiegelen. De omgekeerde driehoek moet de Vlaming op weg helpen naar een gezondere en meer evenwichtige levensstijl. Dat is een goede zaak volgens FEVIA Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, want door de vele voedingshypes ziet de consument door de bomen het bos niet meer in de zoektocht naar een gezonde levensstijl. De sector heeft echter wel vragen bij de onderbouw van verschillende onderdelen uit dit nieuwe model.
Een voedselvoorlichtingsmodel heeft het meest impact als het van toepassing is in heel België en wetenschappelijk voldoende gefundeerd. Net daar lijkt het schoentje te knellen volgens Nadia Lapage, secretaris-generaal van FEVIA Vlaanderen. “Een eerste blik op de nieuwe voedingsdriehoek roept toch de nodige vragen op. Zo is het niet duidelijk op welke wetenschappelijke basis het Vlaams Instituut Gezond Leven zogenaamde ‘ultrabewerkte voeding’ of de volledige categorie van dierlijke voeding in het vizier neemt. Hoe verklaar je bijvoorbeeld dat alle verwerkte vleeswaren zonder enig onderscheid qua nutritionele waarde in dezelfde groep zitten? Is dit dan een vertaling van de adviezen van de Hogegezondheidsraad? We zijn in ieder geval benieuwd naar de analyse die wetenschappelijke experts maken van dit nieuwe model”, klinkt het.
De nieuwe voedingsdriehoek adviseert om bepaalde producten meer en andere minder te consumeren. “Hoewel het model niet aanraadt bepaalde producten helemaal te vermijden, kunnen we niet anders dan vaststellen dat heel wat productgroepen zeer negatief worden benaderd. We betreuren deze negatieve benadering van heel wat producten, waarvoor de voorbije jaren nochtans enorme inspanningen zijn geleverd. We pleiten dan ook voor een model dat die innovatie net stimuleert”, stelt Jan Vander Stichele, voorzitter van FEVIA Vlaanderen.