FEVIA publiceert economisch jaarverslag

Groeiende export, maar ook veel bedreigingen

FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, heeft haar nieuwe jaarverslag voor de periode 2016-2017 klaar. Daarin staat dat de Belgische voedingsindustrie in 2016 netto meer jobs creëerde en 11% meer investeerde dan in 2015. Toch ziet men donkere wolken, want de omzet op de Belgische markt daalt door de stijgende grensaankopen. Het oprukkend protectionisme en de Brexit bedreigen bovendien de export. Extra belastingen of heffingen op voeding en dranken zijn dan ook uit den boze volgens de sectororganisatie.
Vooreerst blijkt uit het rapport dat het aantal arbeidsplaatsen in 2016 met 0,7% is toegenomen ten opzichte van 2015; de voltijdsequivalenten (VTE’s) zelfs met 1%. De verklaring hiervoor is onder meer te vinden in de lastenverlagingen, de indexsprong en de loonmatiging. “Toch is het werk nog lang niet af”, stelt men bij FEVIA. “De loonkostenhandicap van de Belgische voedingsindustrie blijft in 2016 op 17,5% steken. Zonder extra maatregelen dreigt die zelfs opnieuw te gaan toenemen.”
Hoewel de totale omzet (binnen en buiten België) van de Belgische voedingsindustrie in 2016 met 2,9% is toegenomen, staan we voor enkele ongekende uitdagingen. De omzet op de Belgische markt daalt met 1,7% en zowel de verkoopvolumes als de prijzen gaan in het rood. “Grensaankopen en de toegenomen concentratie van de retail zijn de boosdoeners”, meent Chris Moris, de Directeur-generaal van FEVIA. “Door een opeenstapeling van taksen en heffingen stijgen de grensaankopen in 2016 met 7,8%. Sinds 2008 zijn de grensaankopen met meer dan 50% toegenomen. Volgens Comeos zouden er zonder de grensaankopen zelfs 11.000 extra jobs in België kunnen zijn. Eén zaak is duidelijk: in deze context extra belastingen of een statiegeldsysteem invoeren, is onverantwoord.”
In 2016 was de export meer dan ooit de motor achter de groei van de Belgische voedingsindustrie. Die is met 4,3% toegenomen, waarbij vooral de uitvoer naar China (+26% in 2016) in het oog springt. Nieuwe handelsbarrières en ‘gastronationalisme’ zijn echter belangrijke bedreigingen op dit vlak. De Brexit en de daling van het pond laten de export (in waarde) naar het VK met 1,7% dalen en de verplichte oorsprongsetiketering in Frankrijk doet de export van zuivelproducten (in volume) met 17,1% dalen in het tweede semester van 2016. “Dit experiment zet de Europese interne markt voor een existentiële crisis. De Europese Commissie mag deze ‘proefprojecten’ niet langer door de vingers zien”, aldus nog Moris.
Het volledige jaarverslag is te raadplegen via www.fevia.be/nl/nieuws.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.