- 03 februari 2017
- | Bron: Foodprocess
Twee nieuwe Food Factories of the Future
Award voor Nuscience en Rousselot

Ons land telt vijf nieuwe fabrieken van de toekomst, waaronder twee agrovoedingsbedrijven. Het prestigieuze label ging naar gelatine- en collageenproducent Rousselot uit Gent en veevoederfabrikant Nuscience uit Drongen. Chris Mercier (COO Nuscience) en Guido Vanderstappen (managing director Rousselot) kregen de award uit handen van Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia Vlaanderen en Flanders' FOOD.
Rousselot heeft binnen de internationale holding de status van Europees competentiecenter en referentiefabriek. In Gent werken in totaal een 20-tal R&D- en 120 productiemedewerkers, die zorgden voor meerdere technologische doorbraken. De voorbije vijf jaar is het bedrijf er bovendien in geslaagd een stijgend productievolume te realiseren, terwijl het energieverbruik gereduceerd werd van 15 MWh naar 10 Mwh.
Nuscience heeft in 2015 een gloednieuwe ‘specialiteiten’-fabriek in gebruik genomen, die excelleert op het gebied van reactiesnelheid op marktopportuniteiten. Doorlooptijden voor bestellingen werden de voorbije jaren teruggebracht tot drie à vijf dagen, ook door het bewust investeren in en het inplannen van een bepaald percentage overcapaciteit. Momenteel lopen er veertien Europese onderzoeksprojecten met partners. Op Belgisch niveau is het bedrijf projectleider van onder andere Innodry (Flanders' Food i.s.m. Food Pilot) en Wet2dry (i.s.m. Feed Design Lab).
Ook Daikin uit Oostende, Valeo uit Ghislenghien en Veranneman Technical Textiles mogen zich een fabriek van de toekomst noemen, nadat ze succesvol zeven transformaties doorliepen. Na de vier laureaten uit 2015 en de zeven uit 2016, brengt dat het totaal aantal Factories of the Future nu op zestien.