Analyse van de Belgische automobielmarkt in 2023

Bijna 1 op 2 nieuwe wagens geëlektrificeerd

In 2023 werden er 476.675 nieuwe wagens ingeschreven, een resultaat dat dicht bij het marktgemiddelde van de voorbije tien jaar ligt. Bijna één op twee nieuwe ingeschreven wagens was geëlektrificeerd, terwijl één op vijf 100% elektrisch was, wat resulteerde in een historische daling van de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe wagens. Febiac biedt een analyse van het voorbije jaar.

Jaaroverzicht Febiac 1

Jaaroverzicht Febiac 2Groeiende markt

In België werden er in 2023 476.675 nieuwe wagens en 689.107 tweedehandswagens ingeschreven. Deze twee markten groeiden respectievelijk met 30,1% en 7,3%, waardoor het aantal geregistreerde auto's in België in 2023 op 1.165.845 kwam te staan (een stijging van 16,1% ten opzichte van 2022).

67% van de nieuwe auto's (324.475 eenheden) werden geregistreerd door bedrijven, een historisch record en 25% meer dan in een 'normaal' jaar. Meer specifiek werd 37% van de bedrijfswagens geregistreerd door de operationele lease- en verhuursector, terwijl 30% rechtstreeks werd gekocht of gefinancierd door bedrijven.

Bijna 1 op 2 nieuwe auto's geëlektrificeerd

Gestuwd door de bedrijfswagens heeft de nieuwe automarkt een nieuw record gevestigd op het gebied van elektrificatie. In 2023 bleven de traditionele verbrandingsmotoren (benzine en diesel) marktaandeel verliezen (-14,3%) ten gunste van geëlektrificeerde aandrijftypes. Hybride (PHEV + HEV) en elektrische (BEV) aandrijflijnen waren nog nooit zo sterk vertegenwoordigd als nu in de jaarlijkse inschrijvingen, met bijna een op de twee nieuwe auto's met een aandrijflijn met batterij-assistentie en meer dan vier op de tien die oplaadbaar zijn via een stopcontact.

De tweedehandse automarkt ontwikkelde zich gunstig in 2023, vooral dankzij een grotere beschikbaarheid van voertuigen en stagnerende tot zelfs licht dalende prijzen. 89% van de tweedehandse auto's werd geregistreerd door particulieren, die diesel (35,6%) links laten liggen en steeds vaker kiezen voor benzinemotoren (54,0%). Tweedehands elektrische auto's blijven een marginaal fenomeen (1,8%). De mediane leeftijd van tweedehandsvoertuigen is gestegen tot 7 jaar en 11 maanden. Brussel kende een scherpe daling van haar aandeel in het inschrijvingsvolume (van 10% naar 8%), terwijl Vlaanderen (54%) en Wallonië (38%) elk 1% wonnen.

Jaaroverzicht Febiac 3

Recordjaar voor bedrijfswagens

De uitstekende gezondheid van de bedrijfsautomarkt kan worden verklaard door een inhaalbeweging bij de levering van nieuwe voertuigen; door een tijdelijke toename van de vraag naar voertuigen met verbrandingsmotor, voornamelijk plug-inhybrides, als gevolg van de belastingwijziging op 1 juli; maar ook door de aanhoudende groei van het bedrijfswagenpark. In 2023 zal het aantal auto's op naam van een bedrijf met 7% gestegen zijn ten opzichte van 2022.

Jaaroverzicht Febiac 4In de eerste zes maanden van het jaar verliepen de bestellingen van nieuwe bedrijfswagens zeer vlot, deels als gevolg van veranderingen in het belastingklimaat. Terwijl 26% van de bedrijfswagens die in 2023 geregistreerd werden, volledig elektrisch was (BEV), steeg dit aandeel tot 80% voor bedrijfswagens die in de tweede helft van 2023 besteld werden.

De bedrijfswagen blijft dus de drijvende kracht achter de decarbonisatie van de automarkt in België, zoals blijkt uit de uitsplitsing van de inschrijvingen per motortype onder de verschillende eigenaars. Van de 148.541 nieuwe auto's die in 2023 door particulieren worden ingeschreven, is 73,5% een benzine- (67%) of dieselauto (6,5%), tegenover 14,1% zelfopladende hybrides (HEV) en - net - 5,3% elektrische auto's (BEV) en 5,1% extern opladende hybrides (PHEV).

Wat bedrijfswagens betreft, was benzine nog steeds goed voor de meerderheid (31%) van de 328.134 inschrijvingen, maar elektromotoren namen samen 59,2% van de markt voor hun rekening. Dit cijfer zal de komende maanden opnieuw stijgen.

dieptepunt voor CO2-uitstoot van nieuwe wagens

Aangezien de markt steeds meer geëlektrificeerd wordt, zal de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's een nieuw historisch dieptepunt bereiken: 79 g/km, vergeleken met 105 g/km eind 2022 en 130,7 g/km eind 2020.

Markttrends in 2024

Mobia verwacht dat het eerste kwartaal cruciaal zal zijn voor de nieuwe automarkt. Het succes van de Saloncondities in januari en de organisatie van de Automotive eMotion Summit in februari zullen de toon zetten voor het jaar 2024 en ons in staat stellen om een realistische prognose te maken.

De markt voor tweedehandse auto's zal naar verwachting sterk blijven. Naarmate de leveringen van nieuwe auto's toenemen, neemt ook de instroom op de tweedehandse automarkt toe, waardoor klanten niet alleen meer keuze hebben, maar ook de druk op de prijzen verder afneemt.

Wat bedrijfswagens betreft, verwacht Mobia dat in de eerste helft van 2024 nog een volume aan achterstallige leveringen van bestellingen zal worden gerealiseerd, met een eindresultaat dat in de buurt komt van dat van 2023 (320.000 eenheden). Vanaf midden 2024 zal het aandeel BEV's verder stijgen tot 60% van de markt op jaarbasis.

Populairste wagens

Nieuwe wagens

Uit het jaaroverzicht wordt meteen ook duidelijk welke wagens nu het meest populair waren in 2023. Voor geheel België staat de BMW X1 op de eerste plaats, op de voet gevolgd door de Tesla Model Y. Op enige afstand haalt de Dacia Sandero nog het Belgische podium. De Volvo XC40 en Toyota Yaris vervolledigen de top vijf.

Het sterke resultaat van de BMW X1 is vooral te danken aan de populariteit van dit model in Vlaanderen, waar het ook op de eerste plaats staat. Meer nog, de top twee is exact dezelfde, met de Tesla Model Y als runner up. Het veel hogere aantal inschrijvingen in Vlaanderen dan in Brussel of Wallonië bepaalt dan ook in grote mate de Belgische rangschikking. De Volvo XC40 prijkt in Vlaanderen op de derde plaats.

Jaaroverzicht Febiac 5

In Wallonië is vooral het succes van Dacia opmerkelijk. Het zustermerk van Renault is daar goed voor de eerste (Sandero), tweede (Duster) en vijfde (Jogger) plaats in de top vijf. De Toyota Yaris kaapt hier het brons weg. In Wallonië wordt er duidelijk voor gemiddeld goedkopere wagens gekozen dan in Vlaanderen.

Brussel wordt dan weer meer gekenmerkt door kleine stadswagens. De Citroën C3 leidt de dans, gevolgd door de Peugeot 308 en Volvo XC40. De Tesla Model Y en Fiat 500 maken de top vijf vol.

Jaaroverzicht Febiac 6

Tweedehandswagens

Onder de tweedehandswagens zien we geheel andere modellen opduiken. Weinig verrassend is hier het succes van Duitse fabrikanten. Voor geheel België staat Volkswagen op één en twee, met respectievelijk de Golf en de Polo. De Opel Corsa neemt de derde plaats voor zijn rekening, terwijl de BMW 3 Reeks op vier staat en de Ford Fiesta op vijf.

Jaaroverzicht Febiac 7

In elk gewest staat Volkswagen duidelijk op kop met zijn Golf. In Wallonië en Brussel volgt de Polo op de tweede plaats; in Vlaanderen staat dit model op plaats vier. De regionale verschillen die vrij duidelijk waren bij de nieuwe wagens, zijn hier eerder beperkt.

Jaaroverzicht Febiac 8

Nieuw per Motortype

Wat de motortypes betreft, kunnen we vijf hoofdsoorten onderscheiden: benzine, diesel, BEV, PHEV en HEV. Wat benzine betreft, staat de Dacia Sandero op kop. Op ruime afstand volgt de Citroën C3 en daarna de Mini Cooper. De Audi A3 en de Volkswagen Golf vervolledigen de top vijf. Dit laatste model komt terug op de derde plaats bij de diesels, na de BMW 1 Reeks en de Peugeot 308. Peugeot doet het erg goed in dit segment, met de 5008 op vier en de 3008 op vijf.

Jaaroverzicht Febiac 9

Over naar het geëlektrificeerde segment, waar bij de BEV's de Tesla Model Y weinig verrassend het pak leidt. Op ruime afstand volgen de Audi Q4 en de Volkswagen ID.4. Onder de plug-inhybrides is de BMW X1 de populairste, voor de Volvo XC60 en de Audi Q3. Bij de zelfopladende hybrides, ten slotte, scoort de Toyota Yaris het beste, gevolgd door de Toyota Corolla en de Renault Austral. Toyota kaapt hier trouwens ook de vierde plaats weg met de CH-R en is duidelijk de leider binnen dit segment.

Jaaroverzicht Febiac 10

Nieuw per Type eigenaar

Hier maken we het onderscheid tussen particulieren en bedrijven. Deze rangschikkingen zijn quasi volledig anders: enkel de Mini Cooper komt bij beide groepen voor. Bij de particulieren doet de Dacia Sandero het erg goed, met een afgetekende eerste plaats. Met iets meer dan de helft van de inschrijvingen van de Sandero staat de Toyota Yaris op plaats twee. Dacia zien we dan weer op plaats drie met de Duster en op plaats vijf met de Jogger.

De bredere groep van Renault doet het overigens goed, met de Renault Captur en Clio op plaatsen zes en zeven. Met de Citroën C3 op plaats vier mag het duidelijk zijn: particulieren kiezen voor relatief goedkope wagens, die dan ook doorgaans op benzine rijden.

Een geheel ander patroon bij de bedrijven dus. Hier prijkt de BMW X1 op de eerste plaats, op de voet gevolgd door de Tesla Model Y. De Volvo XC40 staat nog op het podium, waarna de Peugeot 308 en Audi A3 volgen. Gemiddeld dus duurdere wagens voor de bedrijven, die steeds meer op elektrificatie inzetten.

Jaaroverzicht Febiac 11

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.