- 06 december 2024
- | Bron: Tech School Solutions
SPREKERS EN CASES
Toonaangevende sprekers uit zowel de bedrijfswereld als het technisch onderwijs brengen hun visie en voorbeelden van good practices:
- Het vergeten belang van vaktechnische opleidingen
door keynote speaker Dirk Van Damme - dr. in de psychologische en pedagogische wetenschappen - Welke hersenen hebben onze bedrijven in de toekomst nodig?
door Wouter Duyck - Hoogleraar Cognitieve Psychologie Universiteit Gent - Beroepsonderwijs 2.0: Bouwstenen voor kwaliteit, innovatie en excelleren
door Joke Knockaert - Directeur Havenschool VTI Zeebrugge - Samenwerken loont, maar hoe begin je eraan?
door Bart Bruggeman, Technisch Directeur Scheppersinstituut en Pascal Vanhoecke, Personeelsdirecteur bij ATS Groep - Het dreigende tekort aan technische profielen
door Werner Neuville - Algemeen Directeur Kenniscentrum BtecCH asbl - Elke laag van het technisch onderwijs telt
door Line Overdeput - Trainingscoördinator bij Volvo Trucks - Co-creatie kan de technische sector redden
door Lieven Pauwels (Incoplas nv) en Kenneth Labiau (Campus Glorieux Secundair Ronse) - De grootkeukenbranche strijdt tegen een personeelstekort
door Anthon Hanssens - Bestuurder bij Hanssens Catering - XR-technologie verbindt onderwijs en bedrijfsleven
Door Niels Vleeschouwer - SupportSquare - STEM & het RTC Oost-Vlaanderen: een innovatief verhaal
Door RTC Oost-Vlaanderen, Richtpunt Zottegem, ATS Groep en Eurofins Ecca - Waar onderwijs en industrie elkaar versterken!
Door Nele Delvoye en Maarten Michiels - VINTO - Samenwerken in duaal
door Joris Naert (Syntra Midden-Vlaanderen) en Danny Scheepers (Decathlon)
Het vergeten belang van vaktechnische opleidingen
Door keynote speaker Dirk Van Damme - dr. in de psychologische en pedagogische wetenschappen
Vlaanderen heeft een rijke traditie van kwaliteitsvol vaktechnisch onderwijs. Of moeten we zeggen “had”? Het gaat niet goed met het vaktechnisch onderwijs. Ondanks het feit dat ongeveer elke beleidsverklaring van Vlaamse onderwijsministers wel ergens “de herwaardering van het technisch en beroepsonderwijs” vermeldt, kunnen we spreken van een ernstige verwaarlozing. Er zijn nauwelijks beleidsdaden om die fameuze herwaardering in te vullen. Integendeel, het onderwijsbeleid wordt gevoerd met het algemeen secundair (of doorstroomgericht) onderwijs voor ogen. In eindtermen en leerplannen sluipt de ‘aso-isering’ ook het technisch onderwijs binnen en wordt de eigenheid van vaktechnische opleidingen miskend. Nochtans liggen de kansen voor een echte herwaardering voor het grijpen.
"De eigenheid van vaktechnische opleidingen wordt miskend."
Het gaat niet zozeer om geld, wel om waardering van de eigenheid en om een mentaliteitswijziging die afstand neemt van de hiërarchische ordening van ons secundair onderwijs met het doorstroomgericht en hoger onderwijs als norm voor succes. Ik vrees dat die mentaliteitswijziging er niet vanzelf zal komen, maar dat ondernemingen en werkgevers de druk zullen moeten opvoeren. Zij ervaren de gevolgen van het gevoerde beleid, niet alleen in de blijvend grote tekorten in technisch geschoolde vakmensen, maar ook in de verwarring over wat die vakmensen moeten kennen en kunnen. Ondernemingen zullen ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. In de huidige technologische context kunnen scholen het niet meer alleen. Meer samenwerking, en dus ook leerkansen op de werkvloer, ook buiten het rigide kader van het duaal leren, zal noodzakelijk zijn.
Welke hersenen hebben onze bedrijven in de toekomst nodig?
Door Wouter Duyck - Hoogleraar Cognitieve Psychologie Universiteit Gent
Het Vlaamse onderwijs krijgt het in de media hard te verduren. Onze leerlingen zouden dommer worden. Maar is dat wel zo? Wat moeten onze kinderen op school leren? Moet iedereen naar de universiteit? Vinden we in de toekomst nog voldoende vakmensen? Wie gaat onze ondernemingen aanwerven in 2040? Welke talenten moeten we ontwikkelen? In deze lezing licht Wouter Duyck de staat van ons Vlaams onderwijs toe, en situeert hij het binnen internationaal perspectief. Er wordt ingegaan op de huidige malaise, en op de keuzes die de Vlaamse welvaart veilig kunnen stellen.
Beroepsonderwijs 2.0:
Bouwstenen voor kwaliteit, innovatie en excelleren
Door Joke Knockaert - Directeur Havenschool VTI Zeebrugge
Een modern, toekomstgericht beroepsonderwijs begint met het verhogen van de kwaliteit. Dit bereiken we door meer te focussen op must always know or can-doelen. In combinatie met meer praktijkervaring via nauwe samenwerking met de bedrijfswereld, kunnen we leerlingen een meer stevige basis van essentiële competenties bieden. Door in te zetten op heldere, samenhangende verticale en horizontale leerlijnen zorgen we voor een logische en stapsgewijze opbouw van vaardigheden, zowel binnen vakken als over vakoverschrijdende domeinen. Kwalificatieproeven worden gericht ingezet om te toetsen of leerlingen de vereiste competenties op het juiste beheersingsniveau hebben bereikt. Daarnaast bieden excellentietrajecten ambitieuze leerlingen extra kansen om zich te specialiseren en te excelleren.
Door praktijkgericht onderwijs te combineren met sterke leerlijnen en evaluaties op maat, creëren we een toekomstgericht model dat leerlingen optimaal voorbereidt op de arbeidsmarkt en verder leren.
Samenwerken loont, maar hoe begin je eraan?
Door Bart Bruggeman, Technisch Directeur Scheppersinstituut en Pascal Vanhoecke, Personeelsdirecteur bij ATS Groep
Samenwerken loont. Een statement, maar hoe begin je eraan? Welke voordelen kunnen beide partijen er uithalen? Waar kan je tegenaanlopen? Hoe zorg je ervoor dat de band ook op langere termijn standhoudt?
ATS Groep en het Scheppersinstituut werken al jaren samen om zowel de nijverheid als het onderwijsveld sterker te maken. Bart Bruggeman en Pascal Vanhoecke brengen samen een half uur lang tips, hints en anekdotes over deze boeiende vraagstukken.
Het dreigende tekort aan technische profielen
Door Werner Neuville - Algemeen Directeur Kenniscentrum BtecCH asbl
Tegenwoordig is het moeilijk om technische profielen te vinden. Het is dan ook van groot belang om de interesse in technologisch onderwijs aan te wakkeren en te blijven stimuleren. Sibelga en BtecCH sloegen de handen in elkaar en creëerden een project dat beschikbare personen met technische feeling klaarmaakt om een kans te grijpen bij de netwerkbeheerder Sibelga.
Elke laag van het technisch onderwijs telt
Door Line Overdeput - Trainingscoördinator bij Volvo Trucks
Het Training Center van Volvo Trucks gaat samenwerkingen aan met alle lagen van het onderwijs. Line geeft een inzicht in de werking van het Training Center, stelt de collega's voor en zet uiteen hoe die samenwerkingen tot stand komen. Tot slot licht ze een tipje van de sluier over toekomstige ideeën. Daarover brainstormt en praat ze graag na met wie geïnteresseerd is tijdens het netwerkmoment.
Co-creatie kan de technische sector redden
Door Lieven Pauwels (Incoplas nv) en Kenneth Labiau (Campus Glorieux Secundair Ronse)
Hoe kunnen onderwijs en industrie samenwerken om leerlingen klaar te stomen voor de technologische uitdagingen van morgen? Tijdens onze presentatie duiken we in de inspirerende samenwerking tussen Incoplas nv en Campus Glorieux Secundair. We laten zien hoe leerlingen en leerkrachten samen een innovatieve stapelmachine ontwikkelden die niet alleen technisch vooruitstrevend is, maar ook daadwerkelijk in het bedrijf wordt gebruikt.
Van prototype tot geïntegreerd systeem: ontdek hoe nieuwe technologieën zoals Profinet en PLCnext Technology het onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen. Laat u inspireren door dit unieke verhaal van co-creatie, financiering en expertise-uitwisseling die een nieuwe standaard zet voor STEM-onderwijs!
De grootkeukenbranche strijdt tegen een personeelstekort
Door Anthon Hanssens - Bestuurder bij Hanssens Catering
Anthon Hanssens van Hanssens Catering, een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in schoolmaaltijden, gaat dieper in op het vinden van nieuwe werknemers en de uitdagingen die dat verhaal met zich meebrengt.
Wanneer leerlingen van grootkeukenopleidingen langskomen bij Hanssens Catering, haken ze vaak af door de schaalgrootte van het bedrijf. De opleiding grootkeuken is namelijk vooral gericht op keukens in ziekenhuizen, rusthuizen en verzorgingstehuizen, met een productiecapaciteit van ongeveer 1.000 maaltijden per dag.
Hanssens Catering opereert echter op een veel grotere schaal, met 3 industriële keukens die tussen 10.000 en 30.000 maaltijden per dag produceren. Het bedrijf telt momenteel 50 medewerkers en 75 chauffeurs.
Dit betekent dat ze werken met veel grotere en complexere keukenapparatuur, wat vaak onbekend terrein is voor deze leerlingen. De rol van traditioneel koken gaat hier dus hand in hand met het bedienen van machines, waarbij koks ook functioneren als machine-operator om geavanceerde en grotendeels geautomatiseerde keukenapparatuur te beheren.
XR-technologie verbindt onderwijs en bedrijfsleven
Door Niels Vleeschouwer - SupportSquare
SupportSquare neemt u mee in de wereld van Extended Reality (XR) en toont hoe Virtual en Mixed Reality een brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven.
Tijdens deze sessie komen twee inspirerende praktijkvoorbeelden aan bod:
- Het VR-project The Green Goggles, ontwikkeld om de vraag van het onderwijs te beantwoorden naar een altijd beschikbare oefenruimte voor toekomstige installateurs van koel- en verwarmingssystemen.
- Passerelle Guide, een MR-oplossing met digitale werkinstructies die leerlingen stap voor stap begeleiden bij het zelfstandig bedienen van machines.
Aan de hand van deze praktijkvoorbeelden gebracht door leraren Jurgen Bülcke van GO! Maldegem en Bruno Hulders van Richtpunt Hamme toont SupportSquare de kracht en veelzijdigheid van XR-technologie om leren te verrijken en de kloof met de praktijk te overbruggen.
STEM & het RTC Oost-Vlaanderen: een innovatief verhaal
Door RTC Oost-Vlaanderen, Richtpunt Zottegem, ATS Groep en Eurofins Ecca
Het Regionaal Technologisch Centrum Oost-Vlaanderen is één van de grootste supporters van het technisch- en beroepsonderwijs en streeft er steeds naar om ondernemingen en scholen te verbinden met innovatieve projecten. Zo dragen ze bij aan het verbeteren van de STEM-competenties van zowel leerkrachten als leerlingen.
Het RTC Oost-Vlaanderen zal tijdens het Symposium Technisch Onderwijs twee cases naar voor brengen waarbij ze de betrokken leerkrachten en ondernemingen aan het woord laat, na een inleidend woordje van Emmanuel Depoortere.
1. STEM-project: geautomatiseerde microbrouwerij
Het RTC Oost-Vlaanderen lanceert jaarlijks een STEM-projectoproep waarbij leerlingen uit de 3e graad het voortouw nemen om innovatieve antwoorden te vinden op relevante uitdagingen. Samenwerkingen over de studierichtingen heen met één of meerdere ondernemingen zijn voor het RTC Oost-Vlaanderen een voorwaarde om te kunnen intekenen op deze oproep. De focus ligt hier op innovatie en samenwerking over studierichtingen heen. Vorig jaar zijn er 11 STEM-projecten gerealiseerd. Eén van de geselecteerde STEM-projecten vorig jaar was de geautomatiseerde microbrouwerij, die gerealiseerd werd door Richtpunt campus Ninove-Zottegem i.s.m. brouwerij Roman, brouwerij Huyghe en ATS.
2. Opleiding staalname en registratietechnieken
Relinde Theunynck (RTC Oost-Vlaanderen) geeft een korte inleiding. Floris Noyelle, specialist anorganische chemie bij Eurofins Ecca, geeft daarna een woordje uitleg bij de opleiding staalname en registratietechnieken (studiegebied chemie) en de samenwerking met het RTC Oost-Vlaanderen.
Waar onderwijs en industrie elkaar versterken!
Door Nele Delvoye en Maarten Michiels - VINTO
VINTO brengt technische docenten, scholen en bedrijven samen om het beste uit mensen en organisaties te halen.
In nauwe samenwerking met onderwijsprofessionals ontwikkelen we praktijkgerichte opleidingen die perfect inspelen op de behoeften van de industrie. Daarnaast realiseren we inspirerende projecten met en voor leerlingen, zodat jongeren actief betrokken worden bij échte uitdagingen uit de praktijk.
Met deze sterke samenwerking bouwen we aan een krachtige verbinding tussen onderwijs en werkvloer, waarin kennis en innovatie centraal staan. Samen leggen we de basis voor een toekomst vol kansen, zowel voor bedrijven als voor jong technisch talent!
Samenwerken in duaal
door Joris Naert (Syntra Midden-Vlaanderen) en Danny Scheepers (Decathlon)
Syntra helpt bedrijven bij het aantrekken van technische profielen: enerzijds door binnen bestaande paden (trajecten) het “werkplekleren” te ondersteunen, maar ze ontwikkelen ook trajecten of opleidingen specifiek om maat van bedrijven. Dat kan via specifieke modules, maar ook in bredere programma’s.
Dankzij de samenwerking met sterke bedrijven hebben de docenten toegang tot actueel lesmateriaal en praktijkgerichte inzichten. Dit zorgt ervoor dat de opleidingen up-to-date blijven en studenten perfect voorbereid zijn op de eisen van de moderne arbeidsmarkt.
Bent u nauw betrokken bij het technisch onderwijs of heeft uw bedrijf dringend nood aan goede technische profielen? Mis dan het symposium gewijd aan het belang van de samenwerking tussen Belgische bedrijven en het technisch onderwijs niet. Het symposium biedt een platform om te discussiëren over de voordelen en mogelijkheden van nauwe samenwerking tussen beide sectoren, met als doel het versterken van het technisch onderwijs in België.
Deelnameprijs:
• bedrijven/federaties: 145 euro/persoon (excl. btw)
• scholen: 75 euro i.p.v. 145 euro/pp (excl. btw)
Deelname omvat:
- toegang tot het symposium
- incl. catering (ontbijt, koffiepauzes, lunch en receptie)
RESERVEER UW DEELNAME