Hoe een nieuwe vloer in een vochtige ruimte plaatsen

Roger - In een natte ruimte, zoals de badkamer of de keuken, kan je niet eender welke vloer plaatsen. Maar met een aangepast laminaat kan je wel je vochtige ruimte volledig vernieuwen. Tijdens deze aflevering zien we de correcte uitvoering van dit project.

Transciptie 

In deze keuken is de vloer versleten na 13 jaar gebruik en dus dringend aan vernieuwing toe. Maar voor er kan gestart worden, verwijderen we alle meubels en uiteraard de oude vloer.
Met een beitel en hamer of met een koevoet kan je de oude plinten van de muur wrikken. In dit geval ligt er nog een afwerkingsprofiel voor de plint, dus dat moet eerst weg. Hier komen nieuwe schilderplinten. We hoeven dus niet al te voorzichtig zijn bij het verwijderen.
Daarna mag ook de vloer weg. De planken kan je makkelijk losklikken en weghalen, waarna je ook de onderlaag kan verwijderen.


Kan je een blad van je meter onder de regel krijgen, dan is je vloer niet vlak genoeg en zal je eerst moeten egaliseren met een aangepast product. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de naden van je nieuwe vloer niet voldoende aansluiten.


Laminaat is een houtproduct en kan dus krimpen en zwellen. Leg daarom de verpakking 48 uur op voorhand in de ruimte zodat deze kan acclimatiseren. Zeker in een vochtige ruimte is dat nodig.
Onder het laminaat komt een onderlaag die geschikt is voor vochtige ruimtes. Maak voor de plaatsing de ruimte eerst stofvrij. Borstel eventueel de vloer schoon en ga er dan over met de stofzuiger. Zo ben je zeker dat het stof weg is.


Bij het plaatsen van de onderlaag heb je enkel een breekmes nodig en de bijbehorende tape. Om de onderlaag op maat te maken kan ook meet- en tekenmateriaal van pas komen.
De onderlaag kan je makkelijk ontrollen en op maat snijden. Leg de eerst rol wat van de muur weg om makkelijk te werken. In dit geval moeten we meteen de onderlaag rond een stuk muur plaatsen. Leg hiervoor de folie evenwijdig met de muur en meet na of dit klopt. Daarna kan je met een regel en stift de diepte van de muur doortekenen op je onderlaag. Evenwijdig met je muur snij je dan de folie door. Vervolgens kan de onderlaag op zijn plaats geschoven worden. Eventuele overschotten aan de randen kan je nu ook wegsnijden.

 


De onderlaag leg je in banen naast elkaar. Met een zelfklevende strook of tape kan je de naden dichtwerken. Je zorgt er hierbij steeds voor dat de delen elkaar niet overlappen zodat je vloer vlak blijft.

 


Omdat we hier aan de keuken eindigen met een kleine strook, gebruiken we de reststukken en leggen deze dwars. Om te zorgen dat de onderlaag ook hier mooi aansluit, leg je de strook het best over de reeds geplaatst onderlaag. De twee delen snij je dan samen door. Vervolgens kan je ze aan elkaar vastmaken met de tape.


Bij je rekensom zal het getal na de komma, als dat er is, je vertellen hoe groot je reststuk is. Dit moet altijd minimum 1/3 van de totale breedte van een plank zijn. Hou daarnaast ook rekening met de mogelijke obstakels. Daarom beginnen we hier aan de keukenkasten.
Voor je start, lees je best nog even de technische voorschriften na. Zo ben je zeker dat je juist te werk gaat. Om de panelen te kunnen plaatsen zal je een slagblokje en een rubberen hamer nodig hebben. Daarnaast kan ook een slagijzer van pas komen. Gebruik kaleerblokjes om je uitzetvoeg aan te houden. Op maat maken doe je met je meet- en tekengereedschap en een handzaag, decoupeerzaag of afkortzaag.
De eerste rij kan je al in elkaar klikken voor je deze op zijn plaats legt. Daarna kan deze onder de plint van de keukenkasten geschoven worden. Links van de kasten is er nog een insprong. Hier worden dus nog op maat gemaakte planken voorzien.
Met de eerste rij geplaatst, kan je verder werken. Let er wel altijd op om een uitzetvoeg van minimum 8 mm te voorzien met behulp van kaleerblokjes.
De panelen klikken eenvoudig in elkaar via een kliksysteem. Eerst klik je het paneel in de vorige rij en daarna kan je met behulp van een aangepast slagblokje en een rubberen hamer het paneel op de vorige laten aansluiten.


Wees dus voorzichtig zowel voor als tijdens het plaatsen, dat je het kliksysteem niet beschadigd. Zorg telkens dat je naad mooi aansluit. Zo verzeker je een watervaste vloer. De naden zijn daarbij ook behandeld met een vloeistofzodat ze niet meer vochtdoorlatend zijn en de panelen niet kunnen opzwellen.


Aan het einde van een rij zal je waar nodig je planken op maat moeten maken. Leg daarvoor de volle plank op zijn plaats net voor je rij en draai hem om. Trek nu een lijn gelijk met het einde van je voorlaatste plank. Reken de lip uiteraard niet mee en hou zeker rekening met een uitzetvoeg van minimum 8 mm. Je plank op maat zagen is niet moeilijk. Dit kan je makkelijk met de afkortzaag doen. Maar ook een decoupeerzaag of een handzaag zijn perfect mogelijk. In principe hoeft de zaagsnede hierbij niet perfect te zijn want je zal deze nog wegwerken met een plint. Om de plank vervolgens op zijn plaats te krijgen kan je een slagijzer gebruiken.
Ook bij bepaalde obstakels in de ruimte zal je je laminaat moeten op maat maken. Klik hiervoor enkele planken in elkaar en leg ze bovenop de vorige rij. Plaats een paneel tegen de muur en teken deze af op het paneel eronder. Hou hier uiteraard rekening met je uitzetvoeg. Dit paneel kan je meteen ook gebruiken om de zijkant van de muur over te tekenen. Steek ook hier enkele kaleerblokjes tussen het paneel en de muur. Met de decoupeerzaag kan je vervolgens de getekende uitsparing zagen.
Bij de laatste rij kan het zijn dat je de planken in de lengte zal moeten zagen. Hierbij gaan we op exact dezelfde manier te werk als daarnet. Bij de laatste plank kort je dan eerst af. Pas daarna teken je af hoe breed je plank moet zijn. Met een slagijzer tik je ook deze laatste plank op zijn plaats.
In deze ruimte hebben we aan de ene zijde geen muur maar gaat de keuken over naar een dieperliggend zitgedeelte dat later voorzien zal worden van een afwerking. Hier plaatsen we een overgangsprofiel op de houten lat waartegen de muurbekleding komt zodat deze mooi aansluit. Het overgangsprofiel klikt vast in een bevestigingsprofiel. Dit profiel snij je eerst op maat met je breekmes. Daarna kan je het op zijn plaats vastmaken met schroeven. Vervolgens kan je het overgangsprofiel vastklikken.


Het afkitten gebeurd met een speciaal hiervoor voorziene waterdichte kit. Voor je deze aanbrengt, breng je en voegband in de naad aan. Zo zal je niet alleen minder kit nodig hebben, maar het zorgt ook dat je laminaat kan uitzetten zonder dat de kit barst. Daarna kan je afkitten. Snij de spuitmond op de breedte van je voeg, zodat de kit de volledige naad bedekt.
Vervolgens plaats je de plinten. Die maak je op maat met een handzaag of met je afkortzaag. Heb je een binnen- of buitenhoek, dan zaag je uiteraard in verstek om een mooie aansluiting te hebben.
Ook bij de plint moet je extra aandacht besteden aan het waterdicht maken van de voeg. Door een beschermingsstrip onderaan de plint te plaatsen voorkom je dat er water onder de plint kan.
De plinten bevestig je vervolgens aan de muur met enkele lijnen polymeerlijm.
Waar de keuken overgaat in de living, bedekken we de afgekorte zijde van de plint met een reststuk in verstek. Zo is ook dit netjes afgewerkt.

 

 

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.