- 11 maart 2024
- Door ing. Wouter Verheecke
- | Bron: Tech School Solutions
Nieuwe en ervaren lassers in dezelfde lascabine
KLAAR VOOR de ARBEIDSMARKT na week intensieve opleiding
Ook de metaalindustrie was vertegenwoordigd op het PMG-symposium over de rol van de onderneming in het technisch onderwijs. Leen Dezillie, directeur VCL, en Iwan Lefebvre, leerkracht bij VIBO Sint-Barbara, hadden het over de unieke formule van 'buitengewoon lassen'. Daarbij gaan studenten uit het buitengewoon onderwijs en ervaren lassers naast elkaar aan de slag om het ISO 9606-certificaat te behalen of te vernieuwen. Hiermee zijn de jongeren ineens klaar voor de arbeidsmarkt.
Buitengewoon onderwijs
Buitengewoon onderwijs
VCL is het vervolmakingscentrum voor lassers. De vzw is opgericht in 1976 en verzorgt opleidingen op maat. Daarvoor beschikt men uiteraard over geschikte werkvoorbereiders, lasinstructeurs en -apparatuur.
"Met de steun van mtech+, het loopbaanfonds voor de metaalsector, werkten we de unieke formule van 'buitengewoon lassen' uit", zegt directeur Leen Dezillie. "Daarbij gaan we leerlingen uit het buitengewoon onderwijs gedurende vier schooldagen gericht en intens opleiden, zodat zij op de vijfde dag het ISO 9606-certificaat kunnen proberen te behalen."
"Het talent zit in meerdere hoeken of vijvers" - Leen Dezillie, VCL
Dit certificaat is internationaal erkend en geldt als 'een toegangskaart tot de arbeidsmarkt'. Het laat je immers toe om te lassen aan grote constructies. Er is weliswaar een beperkte geldigheid: na drie jaar is er een hercertificering nodig door een erkend keuringsorganisme, wat eveneens gebeurt bij VCL.
"Dit stelt ons in staat om die jongeren aan het werk te zetten naast ervaren lassers uit de industrie, voor hun eerste opleiding, bijscholing of hercertificering. De studenten zijn hierdoor apetrots. Ze kijken hun ogen uit en luisteren telkens vol bewondering naar de verhalen van hun oudere 'voorbeelden', die in sommige gevallen al jarenlang in het werkveld staan", weet de directeur.
Klaar voor de arbeidsmarkt
Ook de bedrijven zijn enthousiast over deze bijzondere aanpak. Pollers uit Heusden-Zolder profileert zich als een one-stop-shop voor de metaalbewerking. Het toeleveringsbedrijf voert dus verscheidene bewerkingen uit, waaronder ook lassen. Daarvoor is de firma continu op zoek naar jonge talenten.
"Onze oud-studenten Maz en Nigel liepen er vorig schooljaar nog enkele weken stage, nadat zij dankzij de week 'buitengewoon lassen' reeds over het lascertificaat beschikten. Dit was natuurlijk een grote troef; zowel voor hen als voor Pollers. Ondertussen zijn ze er allebei vast in dienst", zegt leerkracht Iwan Lefebvre van VIBO Sint-Barbara uit Beringen vol trots.
Het zijn slechts enkele voorbeelden van dit succesproject. "In het schooljaar 2022-2023 hebben in totaal 145 'buitengewone lassers' samen 235 certificaten behaald, zowel voor het lassen van hoeknaden als van stompe naden. Maar ook leerlingen uit het standaardonderwijs kunnen bij ons hetzelfde of een gelijkaardig traject doorlopen en ook zij worden zo optimaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Het talent zit dus in meerdere hoeken of vijvers", aldus nog Dezillie.