- 09 september 2020
- | Bron: Sanilec
BEN-woning, het nieuwe normaal vanaf 2021
“Bijna-energieneutraal wonen” met een E-peil van 30 wordt in 2021 het nieuwe normaal. De familie Wittouck paste de verstrengde regelgeving nu al toe in hun nieuwbouwwoning in Staden. Het woonhuis naar ontwerp van VAM architecten bevat tal van energiezuinige technieken zoals zonnepanelen, vloerverwarming en ledverlichting. Ook doekzonwering en natuurlijke ventilatie van Duco Ventilation & Sun Control dragen hier een steentje bij.
De nieuwbouw privéwoning in Staden, omringd door een uitgestrekte tuin, werd energiezuinig en compact ontworpen. “Een open ruimte-gevoel met veel lichtinval was een must voor de bewoner”, verklaart Wim Vanacker van VAM Architecten. “Dit wordt bovendien goed weergegeven door de grote glaspartijen in het ontwerp”. “Het doel was om heel energiezuinig te bouwen, waardoor mijn energiefactuur zo dicht mogelijk bij nul kon eindigen”, vult de bewoner Brecht Wittouck aan.
BEN-woning
Bijna-energieneutraal bouwen, de nieuwe Europese standaard, gaat vanaf 1 januari 2021 in voege. Zo’n BEN-woning, met E-peil 30, verbruikt zo weinig mogelijk energie voor ventilatie, koeling en sanitair warm water.
“Om aan de eisen van een BEN-woning te voldoen, werden een aantal aandachtspunten opgenomen in het ontwerp. De klassieke vuistregels voor duurzaam bouwen, de trias energetica, werden hierin duidelijk opgevolgd. Ten eerste moet de woning een beperkte energievraag hebben. De bouwschil wordt hiervoor goed geïsoleerd. Ook isolerende beglazing is een vereiste. Daarnaast wordt de gevraagde energie zoveel mogelijk opgewekt via duurzame systemen. In deze woning werden een 20-tal zonnepanelen geïnstalleerd. Indien deze energiewinning onvoldoende is voor de vraag, wordt aan deze laatste zo efficiënt mogelijk beantwoordt”, haalt Vanacker aan. Bovendien werd de woning voorzien van LED-verlichting, is er vloerverwarming aanwezig op het gelijkvloers, werd gekozen voor structurele zonwering in de vorm van dakoverstekken en werd een natuurlijk ventilatiesysteem met slimme vraagsturing geplaatst. “Het nieuwe E-peil, E30, werd ruimschoots behaald. Met een E-peil van E13 werd niet enkel aan de huidige standaarden voldaan, maar is de woning bovendien klaar voor toekomstige eisen”.
Oververhitting tegengaan dankzij doekzonwering
De grote raampartijen aan de zuidelijke kant van de woning laten niet enkel veel licht toe, maar zorgen er bovendien voor dat de woning snel opwarmt tijdens warme dagen. Om oververhitting tegen te gaan, werd doekzonwering voorzien. “De kostprijs van koelen is bovendien vele malen duurder dan die van verwarmen”, haalt Richard Geraerts, verkoopleider van Duco, aan. “Door voor doekzonwering te kiezen, verlaagt de koellast tot 63%”. In deze privé-woning werd gekozen voor DucoScreen Front 150. “Het grote voordeel van de DucoScreen Front 150 is dat deze tot 6 meter breed en hoog kan gaan, binnen dezelfde compacte kastafmeting. Dit maakt deze doekzonwering enig in zijn soort”. Het gemotoriseerde buitenzonweringsysteem is bovendien een zeer esthetische oplossing, waarbij de montage zowel discreet op het kozijn als onzichtbaar in de spouw geplaatst kan worden. “Dankzij de zon-windsensor op het dak gebeurt alles volledig automatisch. Als er veel licht naar binnen schijnt, gaat de doekzonwering zonder menselijke tussenkomst naar beneden. Dit zorgt niet enkel voor een aangenaam binnenklimaat, maar hierdoor kan onze dochter ook steeds goed slapen bij de warme dagen”, besluit Wittouck.
Vraaggestuurd ventileren: Breng buiten binnen
Een ander aspect die bijdraagt tot een aangenaam binnenklimaat is de doorgedreven natuurlijke ventilatie. “Bij zowel systeem C als bij systeem D waren positieve en negatieve punten. Omdat systeem C de verse lucht rechtstreeks van buitenaf toevoert, leek dit voor ons de gezondere optie”, verklaart Wittouck. De natuurlijke ventilatie met een systeem C gebeurt bovendien op een efficiënte manier zonder complexe kanalen. “De beste manier om te ventileren”, beaamt Geraerts. De TronicVent, een elektronisch gestuurd ventilatierooster, wordt gekoppeld wordt aan het DucoTronic System. Het ventilatierooster opent en sluit automatisch op basis van CO2- en temperatuurmetingen. Dit gebeurt enkel waar en wanneer nodig, en volledig onzichtbaar. Verse lucht wordt op deze manier toegevoegd in droge ruimtes. Vervuilde lucht wordt volautomatisch afgevoerd uit vervuilde ruimtes. “Energetisch scoort het DucoTronic System optimaal. Het comfort voor de bewoner benadert de perfectie”, besluit Geraerts.
Installatievriendelijke producten
In de woning werden zowel een verwarmingsketel, een ventilatiewarmtepomp alsook de bijhorende boiler voor warm water geïnstalleerd. “Dankzij eerdere ervaringen met het bedrijf, wisten wij dat voldoende documentatie voor de installatie beschikbaar was. De installatie verliep dan ook vlot en vlekkeloos. Alles kon probleemloos ingeregeld worden dankzij de ondersteuning die door Duco voorzien wordt”, vertelt Alex Allaert van Installateur Dialeau.
Tevreden met het resultaat
Er werd een optimaal binnenklimaat voorzien in de woning. Gaande van goedwerkende ventilatieroosters, over de mechanische afvoer van vervuilde lucht tot de automatische sturing van de doekzonwering. “De ventilatiebox en de akoestische roosters werken bovendien uitermate stil, wat de leefomgeving enkel bevordert”, concludeert Wittouck.