3 BELANGRIJKE VOORDELEN VAN FINGERFOOD

fingerfood

We staan er tijdens een snelle lunch of lekker diner nauwelijks bij stil dat het eten met mes en vork een bepaalde vaardigheid vereist, tot je het niet meer zelfstandig kan. De oplossing is gelukkig nabij: fingerfood. We spreken met Benedicte De Zutter, diëtiste en marketingmanager bij Revogan, over de belangrijkste voordelen van fingerfood, de uitgebreide doelgroep die hier baat bij heeft en de mogelijkheden in gevarieerde gerechten.

FINGERFOOD IN HET KORT

“Fingerfood is een voedingsmethode waarbij kleine hapjes met de handen worden gegeten, zonder gebruik te maken van mes en vork. De kleine porties bevatten alle nodige eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels voor een volwaardige maaltijd. Het heeft niets te maken met de klassieke borrelhapjes, het is een echt therapeutisch middel”, legt Benedicte uit. “Fingerfood heeft jammer genoeg al op veel tegenkanting gestoten, want de vooroordelen over eten met de handen heersen in onze huidige maatschappij nog steeds. Het is dus noodzakelijk om voldoende uitleg te geven en de voordelen te benadrukken bij alle betrokken partijen.”

Op 21 september 2022 is het Wereld Alzheimer Dag, het ideale moment om fingerfood extra in de kijker te zetten

revogan
Meco fingerfood is rijk aan eiwitten en energie in miniporties

uiteenlopende DOELGROEPen hebben ER BAAT BIJ

“Met de leeftijd kunnen ouderen bepaalde aandoeningen krijgen die het hen moeilijk maken om goed te eten. Denk maar aan zintuiglijke beperkingen zoals slechtziendheid of verminderde smaak, wat hen kan belemmeren om voldoende te eten. Maar niet enkel ouderen hebben baat bij fingerfood, ook bij lichamelijke aandoeningen zoals verlamming of artrose, wat het gebruik van bestek moeilijker maakt, biedt het een oplossing”, gaat Benedicte verder. “Daarnaast zijn cognitieve stoornissen, zoals de ziekte van Alzheimer of dementie, een reële dreiging voor ondervoeding, doordat ze het bestek niet meer herkennen of moeite hebben om het te gebruiken. Fingerfood helpt hen zelf het eten weer in handen te nemen. Bovendien is het op 21 september 2022 Wereld Alzheimer Dag, dus hét ideale moment om dit extra in de kijker te zetten.”

fingus
Deze mini bouwsteentjes in dessertvorm zijn een voorbeeld van fingerfood

3 niet te onderschatten VOORDELEN

Dankzij fingerfood kan het dagelijkse eten weer een feestje worden voor een uiteenlopende doelgroep. Maar welke voordelen biedt fingerfood nu precies?

1. Meer autonomie

“Personen die niet langer gebruik kunnen maken van bestek worden volledig afhankelijk van anderen. Door voeding te geven die ze met de handen kunnen vastnemen, herwinnen ze autonomie. Ze kunnen opnieuw zelfstandig eten, waardoor het zelfvertrouwen een sterke boost krijgt en de eigenwaarde wordt opgekrikt. Want zelfstandig eten, betekent ook beter eten”, legt Benedicte uit. “We realiseren ons dat die herwonnen autonomie essentieel is voor het zelfrespect én voor het genieten van de maaltijden. Bovendien is het een win-winsituatie, want die personen zijn minder hulpbehoevend en de zorgkundigen kunnen de kostbare tijd elders spenderen.”

2. Volwaardige en evenwichtige maaltijd

Om het risico op ondervoeding te voorkomen is het noodzakelijk dat de fingerfoodmaaltijden nutritioneel evenwichtig samengesteld zijn. Naast de zachte textuur is het belangrijk om voldoende eiwitten (17 à 20 g) en energie (500 kcal) te voorzien in een miniportie van slechts 250 à 280 g. Een hele uitdaging voor de keuken maar o zo belangrijk voor de persoon in kwestie.

3. behoud van smaaksensatie

De smaak van bepaalde voedingsmiddelen wekt lang vervlogen herinneringen op, die nog steeds aanwezig zijn bij personen met cognitieve stoornissen. “Fingerfood is vast genoeg om te nemen met de handen, maar is zeer zacht in de mond. Bovendien bestaat het uit dezelfde ingrediënten als een normale maaltijd, waardoor de smaaksensatie optimaal blijft en de personen opnieuw zin krijgen in de maaltijd."

fingerfood
De Findus-timbalen bieden uiteenlopende gerechten, zoals deze maaltijd met rijst, erwten en kabeljauw

ter ondersteuning van de chef

De fingerfoodmaaltijden bieden de grootkeukenchef een helpende hand. “De mini bouwsteentjes (zoete dessert fingerfoodhapjes) zitten boordevol energie en eiwitten en zijn ideaal als tussendoortje of bij de koffie. Daarnaast bieden we kant-en-klare warme maaltijdcomponenten aan van Findus en Meco. Deze fijn gepureerde voeding zonder stukjes met een glad- of fijngemalen structuur kunnen met de handen worden gegeten, want zowel warm als koud behouden ze hun vorm. Eenmaal in de mond verliezen ze hun structuur. De Findus-timbalen en de Meco-fingerfood worden diepgevroren geleverd en kunnen eenvoudig worden opgewarmd”, gaat Benedicte verder. “Maar we hebben ook alle ingrediënten – zoals textuurmiddel en eiwitpoeder – in huis voor wie zelf fingerfoodmaaltijden wil bereiden.”

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.