- 12 oktober 2023
- | Bron: Foodprocess
Fevia positief over begrotingsakkoord van federale regering
Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, reageert positief op de uitkomst van de begrotingsbesprekingen. De uitdrukkelijke wens was om geen nieuwe taksen te introduceren die onze winkelkar duurder zouden maken. Bovendien stond de competitiviteit van de Belgische bedrijven tegenover het buitenland hoog op de agenda.
"Als grootste industriële én essentiële sector hebben we de regering uitdrukkelijk gevraagd om geen maatregelen rond taksen en andere lasten te nemen die onze voeding en dranken en dus ook de winkelkar opnieuw duurder maken voor de huishoudens, grensaankopen verder in de hand werken en de competitiviteit van onze bedrijven verder ondergraven. Ondanks de budgettaire inspanningen is men daaraan tegemoetgekomen, waarvoor dank!", aldus Fevia.
Fevia is bovendien zeer tevreden met de uitbreiding van het toepassingsgebied van het systeem van de flexi-jobs naar de arbeiders van een hele reeks subsectoren in de voedingsindustrie. "Dit is een zeer welkome maatregel waarvoor we reeds langer vragende partij waren."
Heel wat voedingsbedrijven kennen immers schommelingen in de productie omwille van pieken en dalen in functie van vraag of aanbod, van oogsten, weersomstandigheden, feestperioden of seizoensgebonden activiteiten. De verwerking van grondstoffen en voedingsproducten moet doorgaans snel of kortstondig gebeuren of kan niet onderbroken worden. En afnemers vragen just-in-timelevering.
De Belgische bedrijven zoeken daarvoor voortdurend naar flexibele vormen van tewerkstelling om die schommelingen op te vangen, maar ook om het enorme tekort aan arbeidskrachten (gemiddeld 1.500 oningevulde vacatures per dag in de sector!) enigszins op te vangen. Flexi-jobs zullen de krapte op de arbeidsmarkt op zich niet oplossen – daarvoor zijn structurele oplossingen nodig. Maar flexi-jobbers kunnen wel in heel wat bedrijven een welgekomen extra inzet vormen.
Voorlopig worden flexi-jobs voor een twaalftal subsectoren van de voedingsindustrie opengesteld (bv. grote bakkerijen, brouwerijen, chocolade-, confiserie-, dranken-, vlees-, groenten-, aardappelverwerkende en zuivelbedrijven ). "Dit is een belangrijke eerste stap. We rekenen er stellig op dat ook de andere subsectoren en zo mogelijk ook de bedienden binnen onze sector spoedig toegang krijgen tot dit stelsel, want dit is een vraag van de hele voedingssector."
Leden van Fevia kunnen hier bijkomende informatie vinden over het begrotingsakkoord.