- 15 september 2023
- | Bron: Foodprocess
Wat met filtrage nu bisfenol A verboden wordt?
De gevolgen voor membraanfilters
Het gebruik van bisfenol A (BPA) is wijdverspreid binnen en buiten de voedingsindustrie, waaronder de productie van polysulfon, een stof die wordt gebruikt om membraanfilters te maken. Dit heeft belangrijke toepassingen in verschillende processen binnen de voedingsindustrie, zoals het produceren van drinkwater, gezuiverd water, suikersiroop, sappen en zuivelproducten. Nu wordt BPA echter binnenkort verboden. Fevia bespreekt de mogelijke gevolgen.
Aankomend verbod van BPA in voedselcontactmaterialen
De commissie is bezig met het opstellen van een verbod op het intentioneel gebruik van bisfenol A in voedselcontactmaterialen, naar aanleiding van het recente EFSA-rapport. Verdere details over dit aankomende verbod zijn te vinden in een eerder artikel van Fevia.
Het gebruik van membraanfilters in de voedingsindustrie
Het scheiden van componenten in levensmiddelen op basis van hun molecuulgrootte is mogelijk dankzij het gebruik van membraanfilters. Deze filters worden veelvuldig toegepast in diverse processen binnen de voedingsindustrie, zoals:
- De productie van drinkwater en gezuiverd water.
- De productie van verschillende grondstoffen en levensmiddelen, waaronder de productie van suikersiroop, sappen en verschillende zuivelproducten.
- Het verwijderen van contaminanten uit levensmiddelen, waaronder de verwijdering van micro-organismen en DNA.
Belang van BPA voor membraanfiltratie
Fevia is op de hoogte gesteld door FoodDrinkEurope over het gebruik van bisfenol A in de productie van membraanfilters. Bisfenol A wordt specifiek gebruikt in de productie van polysulfon, wat een belangrijke stof is voor deze filters. Polysulfon heeft uitstekende thermische stabiliteit, is erg stevig en heeft een goede weerstand tegen afbraak. Op dit moment zijn er nog geen alternatieven beschikbaar die dezelfde mechanische sterkte en chemische weerstand bieden als polysulfon.
Het is voorlopig dus nog afwachten wat de concrete gevolgen zullen zijn van het verbod en vooral hoe de afwezigheid van BPA moet gecompenseerd worden. Voor verdere updates kan je alvast terecht bij Fevia. Lees hier alvast het rapport van FoodDrinkEurope.