- 31 augustus 2023
- | Bron: Foodprocess
Garandeer voedselveiligheid met Munters Vochtbeheersing
Ontvochtiging en condensatiepreventie
Het juiste binnenklimaat is essentieel voor de voedselverwerkingsindustrie. Van grondstoffen in silo's en transportlijnen tot verpakking en opslag van het eindproduct: de ontvochtigingsoplossingen van Munters zijn er voor alle toepassingen. Het hele jaar door wordt het juiste binnenklimaat gegarandeerd en wordt condensatie voorkomen, die anders kan leiden tot schimmel- en bacteriegroei, gevaarlijke en gladde werkomstandigheden kan creëren en de voedselkwaliteit en -veiligheid nadelig kan beïnvloeden.
Condensatie vermijden
Overtollig vocht door een ongecontroleerde regeling van de relatieve luchtvochtigheid is een frequent probleem binnen de voedselverwerkingsindustrie. Dit kan leiden tot condensvorming en de groei van schimmels en bacteriën tijdens het productieproces. Door schimmelvorming en condensatie in silo's te voorkomen, wordt niet alleen productverspilling geminimaliseerd, maar wordt tevens gezorgd voor een vlottere doorstroom van producten, minder onderhoudsvereisten en een behoud van voedselkwaliteit.
Condensatie kan zich ophopen op oppervlakken waar voedsel wordt bereid of het kan van plafonds druppelen: hierbij ontstaat een ernstig besmettingsgevaar voor het voedsel. Met behulp van ontvochtigingssystemen wordt de luchtvochtigheid in de ruimte gereduceerd, waardoor condensvorming wordt voorkomen. Hierdoor moet er minder gereinigd worden in bijvoorbeeld vlees-, vis- en pluimveeverwerkende bedrijven en wordt de droogtijd ingeperkt. Dit doet niet alleen de productielijnen beter draaien, maar productietijden en -volumes nemen ook toe. Dit alles terwijl de algemene hygiëne gewaarborgd blijft.
Veiligheid voor personeel
Vocht kan niet alleen de voedselveiligheid in het gedrang brengen: water en ijs zijn voor de hand liggende risicofactoren wat de veiligheid van het personeel betreft. Gladde vloeren kunnen ongevallen veroorzaken en in vriesruimtes kan ijs zelfs van plafonds vallen. Bovendien zorgt ijsvorming voor minder efficiënte koeling. Een doeltreffende vochtigheidsbeheersing kan je dus ook heel wat energiekosten besparen.
Vochtige lucht resulteert in mist en verminderd zicht, wat voor extra risico's zorgt. De oplossingen voor ontvochtiging van Munters bieden een uitstekende manier om de hoogste veiligheidsnormen te handhaven, doordat ze ijs en condensatie effectief bestrijden en daarmee uitglijden voorkomen. Kom hier meer te weten hoe Visbedrijf Quisquater & Co zijn werkomgeving in en rondom de vriesruimte heeft verbeterd.
Normen en richtlijnen
Door het implementeren van ontvochtiging met droogmiddelen in je faciliteit kan je aanzienlijke verbeteringen in de voedselveiligheid creëren door de vorming van condensatie te minimaliseren. Bij een grondige risico-evaluatie moet vochtbeheersing worden beschouwd als een integraal onderdeel van de naleving van HACCP-richtlijnen.
In een tijd van immer toenemende wetgeving en richtlijnen - zowel op vlak van voedselveiligheid als werkomstandigheden - kan de impact van overtollig vocht niet over het hoofd gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan de Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement.
Zorg met de oplossingen van Munters dus niet alleen voor een nette en aangename werkplek, maar ook voor een omgeving die in orde is met alle voorschriften welke samenhangen met een hygiënisch klimaat in productieruimtes. Door condensatie te voorkomen, kunnen bedrijven in de voedingsindustrie inspecties door gezondheidsautoriteiten makkelijker doorstaan, boetes voorkomen en hun reputatie intact houden.
KWALITEIT HANDHAVEN OP ELK NIVEAU
Naast het verzekeren van voedselveiligheid draagt vochtigheidsbeheersing bij aan de algehele kwaliteit van de producten. Of het nu gaat om vleesproducten in koelruimtes, graan in silo's, of kant-en-klaar voedsel op transportlijnen, de ontvochtigingsoplossingen van Munters zorgen ervoor dat elk voedingsproduct zijn optimale textuur, smaak en versheid behoudt.
