Apéronia (UCL) wint Ecotrophelia Award van Fevia

Jongeren tonen drie trends in de voedingsindustrie

Apéronia wint eerste prijs
Het project Apéronia van de UCL wint de Ecotrophelia Award van de vakjury

Op 26 april werd in Technopolis in Mechelen het Food Forward evenement van Fevia en partners georganiseerd. Naast heel wat inspirerende presentaties over de voedingsindustrie, werden verschillende studentengroepen onderscheiden. De jaarlijkse Food at Work Ecotrophelia Awards werden immers weer uitgereikt, met als extra prijs het privilege om België te vertegenwoordigen op het Europese toneel. Doel: innovatieve en duurzame voeding stimuleren en belonen; en de jeugd enthousiasmeren voor een carrière in de voedingsindustrie.

Inspiratie

Technopolis was het toneel voor een groots evenement opgezet door Fevia, in samenwerking met Flanders' FOOD, Wagralim en Alimento. Er werden in totaal zeven inspirerende presentaties geboden door voorname spelers en opkomende partijen in de voedingsindustrie. Zowel bedrijfsleiders als onderzoekers boden hun blik op de lekkerste Belgische sector, elk met praktisch advies voor gevestigde en nieuwe bedrijven.

De CEO van What's Cooking Group
Piet Sanders, CEO van What's Coocking Group, gaf een presentatie in samenwerking met Davai, producent van plantaardige dumplings

Van marketing tot duurzaamheid en van innovatie tot ecologie, alle hot topics werden aangekaart en uitgebreid belicht. Dit werd vaak gedaan aan de hand van concrete producten, zoals biologisch afbreekbaar bestek of volledig plantaardige dumplings. Voor ieder wat wils dus en het aanwezige publiek verliet de zaal dan ook met een belangrijke ervaring rijker.

Een belangrijke rode draad doorheen de presentaties was het warm maken van de jeugd voor een carrière in de voedingsindustrie. Deze sector gaat - net als vele andere - gebukt onder grote tekorten aan arbeidskrachten. Gemiddeld staan er dagelijks 3.500 vacatures open bij voedingsbedrijven. Daarom zetten bedrijven en instanties hard in op het enthousiasmeren en stimuleren van de jeugd. Zo kan het nijpende werknemerstekort verholpen worden, maar kunnen ideeën van studenten hopelijk ook gevalideerd worden.

Innovatie

Het hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de Food at Work Ecotrophelia Awards. Deze prijs wordt jaarlijks gegeven aan een groep studenten die innovatieve en duurzame voeding wist te bedenken en te produceren. Als kers op de taart mogen de laureaten België vertegenwoordigen op het Europese toneel, tijdens de grote finale in Keulen op 8 en 9 oktober. Dit jaar deden 15 teams uit geheel België mee.

Er werden in totaal drie prijzen uitgereikt: naast de eerste en tweede plek, werd ook een publieksprijs gekozen. Dit laatste werd mogelijk gemaakt door een uitgebreide tasting gedurende de volledige namiddag. Tussen de verschillende sessies door was er de mogelijkheid om de producten van de kandidaten te proeven en om voor de persoonlijke favoriet te stemmen. Op het einde van de dag kreeg het team met de meeste stemmen de publieksprijs.

Drank met honing
Studenten van HEPL stelden een alcoholische drank voor op basis van gefermenteerde resten van honingraten

De vakjury van de Food At Work Ecotrophelia Awards kende dit jaar de eerste prijs toe aan een team van de Université Catholique de Louvain. Met Apéronia maakte het winnende team een lekker, biologisch aperitiefduo van dip en crackers op basis van aroniabessen, die bijdragen tot een goede cardiovasculaire conditie.

De tweede prijs ging naar een team van de Thomas More hogeschool met PROspice, een smaakvolle en duurzame kruidenmix verrijkt met plantaardige eiwitten, die je snel en eenvoudig een voedzame maaltijd biedt. Een eervolle vermelding ging naar Oah My Pancakes van de Universiteit van Gent. De publieksprijs, ten slotte, ging naar CRNCH - eveneens van de UGent - met een hartige, krokante en eiwitrijke topping.

Prospice viel in de prijzen

PROspice van de Thomas More Hogeschool wist de tweede prijs in de wacht te slepen

Vind hier een overzicht van alle deelnemende producten.

Trends

De tasting bood een mooi overzicht van waar de (jeugdige) voedingsindustrie zoal mee bezig is. We kunnen in het algemeen drie grote trends onderscheiden, die ook in de huidige voedingsindustrie een cruciale rol spelen. Een eerste opvallende trend is dat de jongeren vaak kiezen voor evenwichtige tussendoortjes die ze op een gemakkelijke en snelle manier kunnen eten. Heel wat producten vielen dan ook onder de noemer 'healthy snacking', waarbij er speciale aandacht is voor ready-to-eatmaaltijden, zoals crackers als ontbijt of tussendoortje.

Een tweede trend is de focus op producten die de gezondheid bevorderen, vaak op basis van veel groenten en fruit. Verschillende studententeams zochten naar plantaardige oplossingen met meer vezels of eiwitten of met minder suikers. Anderen gingen nog een stapje verder met gefermenteerde producten of met probiotica. Het plantaardige verhaal, met onder andere de eiwittransitie, heeft hier dus een grote impact.

Het evenement van Fevia
Het evenement van Fevia bracht heel wat kleine en grote spelers uit de Belgische voedingsindustrie samen

Tot slot willen jongeren voedselverlies tegengaan door reststromen uit de voedingsindustrie te hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan oud brood, lelijke groenten of resten van honingraten. Veel van deze nevenstromen leveren bovendien vaak nog andere voordelen op. Zo kunnen ze het eiwit- en/of vezelgehalte van voedingsproducten verhogen waardoor ze ook nutritioneel gezien interessant worden.

De verschillende trends vertegenwoordigen dus belangrijke stromingen binnen de voedingsindustrie, maar staan ook duidelijk op de radar van de jongeren. Voor de Belgische bedrijven is dit studentikoze aanbod zeker een bron van inspiratie voor wat de consument van morgen zal willen.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.