- 14 maart 2023
- Door ing. Wouter Verheecke
- | Bron: Foodprocess
Factory of the Future-awards voor Waalse bedrijven
Puratos en Spadel vallen in de prijzen

In navolging van een aantal Vlaamse voedingsbedrijven, scoorde nu ook de Waalse voedingsindustrie de eerste Factory of the Future-awards. De primeur is voor de Waalse vestigingen van Puratos en Spadel. Deze twee voortrekkers hebben hun productieactiviteit rond 7 speerpunten - specifiek voor automatisering en digitalisering - herbekeken en ontwikkeld. Tegelijkertijd hielden ze rekening met de invulling van een nieuwe rol voor hun werknemers.
Met de prijzen "Factory of the Future" belonen sectorale en industriële federaties zoals Fevia Wallonië en concurrentieclusters zoals Wagralim bedrijven die de weg wijzen. Om deze certificering, die drie jaar geldig is, te verkrijgen, moest het bedrijf 7 belangrijke transformaties doorvoeren die hand in hand gaan en voor sommige ervan genieten van een eersteklas ondersteuning in het kader van het programma Made Different Digital Wallonia, ondersteund door het Agence wallonne du Numérique.
"De erkenning van de industriële uitmuntendheid en wendbaarheid van twee van onze Waalse voedingsbedrijven is een sterk signaal voor onze hele sector. Onze bedrijven zijn resoluut op de toekomst gericht en innoveren voortdurend om te voldoen aan de verwachtingen van de consument in een veranderende wereld. In het licht van de turbulentie waarmee zij worden geconfronteerd, investeren zij om concurrerend te blijven en op duurzame wijze kwaliteitsproducten te blijven leveren, waarbij de Food Heroes een centrale rol spelen", aldus Anne Reul, secretaris-generaal van Fevia Wallonië.
François Heroufosse, algemeen directeur van Wagralim, zei: "Voedingsbedrijven veranderen en vertrouwen steeds meer op digitale oplossingen om Industrie 4.0 te integreren. Dit leidt ertoe dat zij overstappen op ecoproductie, integratie van technologieën van wereldklasse en meer controle over kwaliteit en klantenservice. De prijzen van vandaag zijn belangrijk om andere bedrijven in deze opwaartse spiraal te trekken en ondersteunen ons werk om bedrijven te begeleiden bij operationele uitmuntendheid en managementinnovatie."
Puratos verbetert zijn productiviteit met 50%
Als eerste van de vijf fabrieken van de Puratos Group in België die het certificaat "Factory of the Future" heeft ontvangen, heeft de Waalse vestiging in Andenne, die enzymen, zuurdesems en andere voedingsfermenten voor de bakkerijsector produceert, sinds 2017 een programma voor operationele uitmuntendheid lopen. De veranderende rol van de werknemers en de automatisering zijn sleutelelementen geweest in de transformatie van de fabriek. Dit werd bereikt met de cruciale steun van externe deskundigen tijdens het proces en het CETIC om hen te begeleiden bij de voorbereiding van de audit.

"Enkele jaren geleden waren we nog een fabriek waar materiaalbehandeling de boventoon voerde. Vandaag zijn al onze lijnen geautomatiseerd, wat niet alleen bijdraagt tot een beter welzijn van onze operatoren, maar ook tot een productiviteitswinst van ongeveer 20%, en tot 50% voor bepaalde installaties", vertrouwt Philippe Rasquin, Site Manager van de Puratos-fabriek in Andenne, ons toe.
"Om dit te bereiken hebben we parallel gewerkt aan onze interne cultuur en onze productiemiddelen. Zo is de fabriek efficiënter en nauwkeuriger geworden door de integratie van de afzonderlijke controle-, plannings- en productiesystemen. Maar bovenal is de werkwijze fundamenteel veranderd door de werknemers bij alle fasen van het transformatieproces te betrekken."
"We hebben het klassieke managementmodel van de fabriek volledig omgedraaid. Tegenwoordig zijn onze operatoren steeds autonomer en nemen zij actief deel aan de vormgeving van hun werkinstrument. Zij vertellen ons welke veranderingen nodig zijn en alle teams staan tot hun dienst om oplossingen te ontwikkelen. Deze verandering van werkcultuur brengt meer rust voor onze medewerkers, maar ook een betere operationele efficiëntie", besluit Philippe Rasquin.
Spa EN DE OPWAARTSE SPIRAAL VAN DIGITALISERING
Sinds enkele jaren voert de mineraalwaterfabriek van Spa Monopole, in het kader van een aanpak van operationele uitmuntendheid gekoppeld aan een investeringsplan, verschillende projecten uit om in de voorhoede te blijven van de belangrijkste problemen van de sector, met name op technologisch, menselijk en milieugebied. Door voortdurende technologische controle heeft de fabriek een reeks digitale en gegevensanalyse-instrumenten ingezet die de werkwijze radicaal hebben veranderd. Lijnautomatisering, opsporing en oplossing van storingen, verouderingsplannen, energieprestaties, enz. zijn allemaal gegevens die dagelijks worden gebruikt en het werk van de teams voeden.
"Het zijn nu de operatoren die onze productiemiddelen tot leven brengen, niet in het minst door technologie maar ook door voortdurende opleiding en het verwerven van nieuwe vaardigheden", legt Johan Kindermans, technisch directeur van de groep Spadel, uit.
Ook het milieueffect van het gehele productieproces, van de grondstoffen tot de recycling van de verpakking en de levering van groene energie, wordt door de nieuwe instrumenten en processen geoptimaliseerd.

"Uiteindelijk werkt deze innovatieve manier van werken als een opwaartse cirkel: elke beslissing heeft een positief effect op de volgende schakel in de keten. Onze productiviteit en de respons van onze klanten zijn sterk verbeterd, ons personeel werkt meer autonoom en is meer betrokken, onze kosten zijn gedaald en onze impact op het milieu is verminderd. Mijn advies aan alle productiesectoren is om digitale transformatie te omarmen. Met de juiste partners aan hun zijde kunnen ze alleen maar winnen", besluit Johan Kindermans.