- 01 maart 2022
- Door Wouter Verheecke
- | Bron: Foodprocess
Gevolgen van Russische invasie voor Belgische voedingsindustrie

Belgische voedingsbedrijven zullen niet van de gevolgen van de oorlog gespaard blijven, aangezien Rusland en Oekraïne belangrijke handelspartners zijn en Rusland voor vele landen een belangrijke gas- en aardolieleverancier is. Dat stelt Fevia op haar website. De federatie volgt de situatie op de voet en informeert haar leden over de contacten die het heeft met de verschillende instanties.
Economische impact onvermijdelijk
Volgens Fevia staat het vast dat de energieprijzen, en die van aardgas en aardolie in het bijzonder, sterk zullen stijgen. Dit zal belangrijke gevolgen hebben voor de productiekosten van onze voedingsindustrie. De kosten van vervoer, zowel op de weg als over zee, zullen eveneens stijgen, net zoals de kosten van de verpakkingen (plastic en aluminium).
Er blijkt alvast dat de export van Belgische voeding en dranken gehinderd zal worden, door gebrek aan transport en door reisbeperkingen. Aan importzijde dreigt de bevoorradingsketen verstoord te geraken. Rusland en Oekraïne zijn immers de 'graanschuur' van Europa. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor het aanbod en de prijs van de primaire producten die wij uit andere Europese landen laten importeren.
Fevia volgt de situatie op de voet
Het is moeilijk om in te schatten hoelang dit conflict zal duren, welke impact het concreet zal hebben, hoe op de economische en andere maatregelen en sancties zal worden gereageerd en hoe de situatie bijgevolg verder zal evolueren. Fevia is op verschillende niveaus betrokken om de ontwikkeling van de situatie op te volgen en haar leden te waarschuwen voor mogelijke problemen.
"In de eerste plaats heeft het Nationaal Crisiscentrum ons laten weten dat het elke ochtend de evolutie van de situatie en de onmiddellijke of verwachte gevolgen ervan voor de essentiële sectoren en dus voor de Belgische agrovoedingsindustrie wilt evalueren. Als eerste onmiddellijke informatie zou het nuttig zijn om de voorraadsituatie van mogelijke 'probleemproducten' in kaart te brengen", klinkt het op de Fevia-website.
"Ten tweede staat Fevia in nauw contact met de verschillende ministers en hun kabinetten, zodat zij over alle informatie beschikken die zij nodig hebben om zo nodig adequate politieke maatregelen te nemen. Op interprofessioneel niveau vond op vrijdag 25 februari een buitengewone vergadering van de Raad van Bestuur en het Strategisch Comité van het VBO plaats, waarbij de diplomatieke adviseur van de Eerste Minister een stand van zaken gaf over de situatie, waaronder ook de mogelijke repercussies voor de Belgische economie."
De Europese sancties zijn bedoeld om bepaalde Russische strategische sectoren en politieke verantwoordelijken te treffen. De maatregelen draaien rond financiën (toegang tot kredieten afsnijden), energie (raffinage), transport (luchtvaart), dual use en exportfinanciering en reisbeperkingen. Momenteel is er (nog) geen sprake van het treffen van bepaalde economische sectoren.
Updates en bevragingen
"We houden daarnaast vanzelfsprekend ook nauw contact met de regionale werkgeversorganisaties. We publiceren regelmatig updates om onze leden goed te informeren en zullen de nodige bevragingen doen om een goed zicht te hebben op de (potentiële) impact voor onze sector."
Fevia verzoekt haar leden om alle (beginnende) problemen in verband met deze crisis te melden, om zo de nodige stappen te kunnen ondernemen naar de bevoegde autoriteiten of andere actoren toe. Input en vragen kan u mailen naar tvdv@fevia.be en cad@fevia.be.