- 19 november 2020
- Door Wouter Verheecke
- | Bron: Foodprocess
Voedingssector breidt engagement voor verantwoorde reclame naar kinderen uit
Vrijwillig initiatief 'Belgian pledge' toont aan dat zelfregulering werkt

De Belgian Pledge is een initiatief van de Belgische voedingssector, waarbij 52 voedingsbedrijven, handelaars, restaurantketens en cateraars zich vrijwillig engageren om hun marketing naar kinderen jonger dan 12 jaar te beperken en aan strikte criteria te onderwerpen. Fevia, Comeos en UBA lanceren nu de Belgian Pledge 3.0: een vernieuwd engagement dat de lat opnieuw hoger legt, met verstrengde voedingskundige criteria om te mogen adverteren naar kinderen, een uitbreiding naar online influencers en een test met een klachtensysteem. Hiermee zet de voedingssector op eigen initiatief stappen vooruit en toont ze zich een verantwoordelijke partner in het streven naar gezondere voedingskeuzes.
Omdat kinderen jonger dan 12 jaar nog niet voldoende kritisch kunnen omgaan met reclame en marketing, lanceerden Fevia, Comeos en UBA in 2012 het vrijwillig initiatief de Belgian Pledge. De initiële engagementen gingen over reclame op tv, op scholen en op de website van de bedrijven. In juni 2017 kwam er een uitbreiding naar 9 bijkomende kanalen, waaronder bedrijfsprofielen op sociale media, interactieve spelletjes en mobile en SMS marketing. Het overgrote deel van de bedrijven die marketing voor voeding en dranken naar kinderen voorzien, ondertekenden intussen de belofte. De monitoringrapporten op www.belgianpledge.be tonen daarbij aan dat die leden hun engagementen zeer goed nakomen.
Met de drie vernieuwingen gaan ze nu nog een stapje verder. Zo is er voortaan enkel marketing en reclame naar kinderen jonger dan 12 jaar toegelaten voor producten die voldoen aan specifieke voedingskundige criteria: minder vetten, suikers of zout. Zo motiveert men bedrijven om te investeren in innovatie en helpt men kinderen en ouders om keuzes te maken die passen in een gezonde, evenwichtige levensstijl.
De Belgian Pledge had al betrekking op de websites en de sociale media kanalen van de bedrijven zelf. Nu worden ook de online influencers gecontroleerd. Ook zij zullen voortaan dus enkel producten mogen aanprijzen die voldoen aan de strengere criteria. Er gelden daarbij twee voorwaarden. Vooreerst moet de online influencer een vergoeding ontvangen van de onderneming en daarnaast moet de onderneming controle hebben over de communicatie.
Tot slot test men vanaf januari 2021 een klachtensysteem, als aanvulling op de bestaande monitoring door onafhankelijke partners. De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) wordt aangesteld als onafhankelijke experts om de gegrondheid van de klachten te beoordelen. De JEP zal haar uitspraken publiceren op haar eigen website (www.jep.be) en op die van de Belgian Pledge.