Fevia: "Belgische voedingsindustrie is voorloper in strijd tegen voedselverlies"

Bedrijven helpen consumenten om verspilling te vermijden

Voedingsbedrijven proberen waar ze dat kunnen consumenten te helpen om voedselverspilling tegen te gaan
Voedingsbedrijven proberen waar ze dat kunnen consumenten te helpen om voedselverspilling tegen te gaan

Consumentenorganisatie Test Aankoop legt in een persbericht de verantwoordelijkheid om oplossingen rond voedselverspilling bij de consument uit te werken nogal sterk bij de voedingsindustrie en de distributie, vindt Fevia. De federatie van de Belgische voedingsindustrie reageert daarom met een eigen persbericht, waarin ze benadrukt dat net de voedingsbedrijven al jaren actief voedselverlies tegengaan. "Ze doen dat zowel in de eigen productie als via ondersteuning van consumenten. Zo zorgden bedrijven voor kleinere porties en hersluitbare verpakkingen. In de voedingsproductie zelf gaat amper 1,5% verloren en worden niet-eetbare nevenstromen bijna volledig hergebruikt. Ten slotte zijn Belgische voedingsbedrijven één van de grootste schenkers van de Voedselbanken", klinkt het.

“Het is positief dat veel consumenten sinds de coronacrisis nog meer inspanningen doen om minder voeding weg te gooien. Want het overgrote deel van de voedselverspilling gebeurt nog steeds in onze eigen keuken. Met onder andere een correcte etikettering van de houdbaarheidsdatum, maar ook met aangepaste verpakkingen, helpen onze bedrijven consumenten om verspilling te vermijden”, aldus Bart Buysse, CEO van Fevia. “We willen bovendien zeker verder meedenken over innovatieve oplossingen die haalbaar zijn en die geen risico voor de voedselveiligheid inhouden. We hebben effectief voorzien om hier samen met de hele keten de komende jaren verder op in te zetten. Maar laten we tegelijk eerlijk zijn en erkennen dat net onze bedrijven met succes inspanningen deden om voedselverlies tot een absoluut minimum te beperken.”

"In het kader van Vlaamse Ketenroadmap Voedselverlies en van de Waalse tegenhanger 'plan Regal' is de voedingsindustrie in ons land al jaren voortrekker in de strijd tegen voedselverlies. Uit cijfers in het kader van de Ketenroadmap Voedselverlies blijkt dat het echte voedselverlies in de voedingsindustrie beperkt blijft tot amper 1,5% van de totale productie. Daarmee is de voedingsindustrie één van de meest efficiënte schakels in de keten", klinkt het verder.

Fevia geeft ook concrete voorbeelden van inspanningen op productieniveau: "Voedingsbedrijven zorgen ervoor dat hun organische reststromen, die voor 90% uit niet-eetbare materialen zoals pulp, schillen of beenderen bestaan, bijna allemaal een tweede leven krijgen. Die reststromen gaan vooral naar diervoeding. Daarnaast proberen voedingsbedrijven ook de 10% eetbare reststromen zo goed mogelijk te hergebruiken. Zo zagen de jongste jaren al heel wat projecten het licht waarbij innovatieve voedingsproducten, zoals bloemkoolrijst, ontwikkeld werden vanuit stromen die voordien verloren gingen voor menselijke voeding."

Tot slot verwijst de federatie naar de samenwerking tussen heel wat voedingsbedrijven met sociale initiatieven die zich inzetten voor wie het minder breed heeft. "Zo schonken onze bedrijven in 2019 liefst 4.917 ton voeding aan de Voedselbanken. Daarmee is de voedingsindustrie een van de grootste bevoorraders van de Voedselbanken. Vanuit Fevia blijven we onze leden aanmoedigen om samen te blijven vooroplopen in de strijd tegen honger en voedselverlies. We bekijken ook hier hoe we als sector nog een stapje verder kunnen gaan."

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.