FEVIA Wallonie wil steun voor D'Avenir

Overheid moet groeipotentieel voedingsindustrie ondersteunen

Het nieuwe economisch jaarverslag van de Waalse voedingsindustrie bevestigt dat de sector een locomotief van de Waalse industrie is. Ze zorgt immers voor meer werkgelegenheid, export, investeringen en omzet. Toch staat de competitiviteit van de sector onder druk door de stijgende meerkosten voor energie, de kilometerheffing, de loonkostenhandicap, de opeenstapeling van heffingen en belastingen en niet te vergeten de Brexit en het gastronationalisme. De Waalse voedingsindustrie maakt zich vooral zorgen om het Franse experiment met verplichte oorsprongsetikettering, dat in een jaar tijd de export van zuivelproducten met 30% deed dalen.

“De Waalse voedingsindustrie toont opnieuw dat het een enorm groeipotentieel heeft, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor een aantal duidelijke obstakels die die groei kunnen afremmen, te beginnen met de opeenstapeling van taksen en heffingen”, stelt Guy Paternoster, voorzitter van FEVIA Wallonie op de landbouw- en voedingsproductiebeurs Libramont. “Ondanks de taxshift bedraagt de loonkostenhandicap nog steeds 17,5%. We zien ook dat de meerkosten op de elektriciteitsrekening met 337% zijn gestegen sinds 2009 en dat de kilometerheffing onze sector hard treft. Dat grensaankopen blijven toenemen sinds 2008 en in 2016 opnieuw met bijna 8% stegen, is dus geen toeval.”

“Door te investeren en te innoveren, kunnen we effectief duurzaam groeien en dat komt ook Belgische landbouwers, onze leveranciers, ten goede”, meent Paternoster. “Laten we dus samen nog meer het promotiemerk ‘Food.be - Small country. Great food.’ gebruiken om de kwaliteit, diversiteit en innovatie van Belgische voeding in de kijker te zetten, zowel in binnen- als in buitenland.”

De Waalse voedingsindustrie neemt haar verantwoordelijkheid op met maatregelen om de milieu-impact van haar bedrijven te verminderen en energie-efficiëntie te verhogen. De sector neemt daarbij het voortouw in de strijd tegen klimaatsveranderingen door bijvoorbeeld installaties in gebruik te nemen die hernieuwbare energie produceren. In 2016 namen al 64 Waalse voedingsbedrijven deel aan het ‘Accord de Branche Energie/CO2’, waarmee ze zich engageren voor de beperking van CO2-emissie en een verhoging van de energie-efficiëntie. Dit sectorakkoord overkoepelt tal van initiatieven om een duurzame groei te verzekeren met een zo beperkt mogelijke impact op het klimaat.

Op het vlak van innovatie werkt de voedingsindustrie samen met Wagralim, de innovatiepool van de agrovoedingsindustrie, en met de andere partners in de voedingsketen, aan het initiatief D’Avenir om de duurzame groei van het Waalse agrovoedingssysteem te bevorderen. Dit initiatief levert een toegevoegde waarde op, dankzij de kennisuitwisseling en samenwerking met alle betrokken partijen die hieruit voortvloeien. FEVIA Wallonie roept de Waalse autoriteiten op om samen met alle betrokken partijen dit keteninitiatief te steunen.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Professional Media Group 

Professional Media Group maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.