- 14 december 2021
- | Bron: Delicatesse
STUDENTEN TER GROENE POORTE ONDERGEDOMPELD IN OUTDOOR COOKING
Dagelijks zorgen diverse unieke gastronomieconcepten ervoor dat wij, de Belgische Bourgondiërs, tevreden de voetjes onder tafel kunnen schuiven. Een van de nieuwe – of misschien zeggen we beter oude – concepten is het stijgend belang van outdoor cooking en de terugkeer naar de roots van het koken, namelijk met behulp van vuur. “Iedereen kan barbecueën, maar koken met vuur vergt een compleet andere aanpak”, vertelt Reinout Reniere, leerkracht aan de Hotelschool van Ter Groene Poorte.”Daarom dompelen we de studenten een volledige dag onder in die wondere wereld.”
GASTRONOMISCHE TOPPER ALS LEERKRACHT
Reinout Reniere doet bij de liefhebbers van uitgebreid tafelen ongetwijfeld een belletje rinkelen. De gastronomische topper heeft ondanks zijn jonge leeftijd reeds een indrukwekkend parcours bewandeld. Na zijn opleiding aan Ter Groene Poorte werkte hij twee jaar bij Restaurant Pegasus in Poperinge, gevolgd door zes jaar bij De Karmeliet in Brugge en ten slotte negen jaar in zijn eigen zaak Zeno, die een knappe zestien op twintig behaalde in Gault&Milau. Ondertussen trok hij de deuren van zijn restaurant achter zich dicht en staat Reinout voor de klas, om zijn passie voor koken op de jonge garde over te dragen. “Er is een geweldige toekomst weggelegd voor onze sector als we blijven evolueren met de heersende trends. Eentje daarvan is outdoor cooking, waardoor we een unieke workshop hebben georganiseerd voor onze studenten”, aldus Reinout.

WORKSHOP KOKEN OP VUUR
Vuur, de basis van koken
Voor de oorsprong van koken duiken we de geschiedenisboeken in. Die vertellen ons dat de eerste maaltijden op vuur in Ethiopië werden bereid, ongeveer 1,5 miljoen jaar geleden. Koken op vuur is met andere woorden de basis van de gastronomie en daar zijn ze zich bij Ter Groene Poorte volledig van bewust. “Door een volledige dag te wijden aan outdoor cooking leren de studenten deze wondere wereld kennen”, gaat Reinout verder. “Het is belangrijk om hen kennis te laten maken met uiteenlopen kooktechnieken en zo (hopelijk) de interesse verder aan te wakkeren, zodat ze in hun professionele leven zelf kunnen bepalen met welke methodes ze aan de slag willen.”

Gastronomische menu
Op de menu stond geen klassieke steak of gemarineerd spek, maar gastronomisch hoogstaande gerechten waar we spontaan van beginnen likkebaarden. “Oesters met een vinaigrette van yuzu, gegrilde coquilles met blanke botersaus en gerookt hooi op de plancha, stoofpotje van kip onder de grond, pizza’s in de houtoven en ananas boven het vuur, overgoten met suikersiroop; de menu was rijkelijk gevuld, want de mogelijkheden op vuur zijn legio.”

Daar zit toekomstmuziek in
De leerlingen waren onder de indruk, zo blijkt uit het dagenlang napraten over de workshop. “Het is zeker in goede aarde gevallen, waardoor we de lijn willen doortrekken naar volgend jaar”, verklaart Reinout. “Het is zelfs de bedoeling om dit twee keer te doen. Eenmaal opnieuw hier op school en eenmaal als teambuilding in de Ardennen, waar we buiten gaan koken met ingrediënten die we zelf plukken. Een ding is zeker: als je vuur goed beheerst, dan kan je mooie gerechten op tafel toveren."
SPOORWEGSTRAAT 14
8200 BRUGGE
+3250403020
inlichtingen@tergroenepoorte.be
www.tergroenepoorte.be
